chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Circulaire koffiebar

  De koffiebar in VAC Leuven werkt volgens de principes van circulariteit. We maken gebruik van nieuwe of bestaande (gerecycleerde) grondstoffen en materialen, die we nadien hergebruiken, omvormen of recycleren. Het weinige afval dat we produceren wordt maximaal herwonnen.

  Dit verschilt met lineair (gewoon weggooien) en met recycleren (uiteindelijk belanden zaken bij afval, dat niet meer hergebruikt kan worden).  

  Circulariteit

  Hoe doen we dit?

  • We voorkomen afval zoals eenmalige wegwerpverpakking, geen afzonderlijke suikertjes, geen melkcups, geen koekjes in plastiek, vermijden om voedsel in take-away mee te geven. We streven naar zero waste!

  • Is er toch afval? Dan sorteren we voor nieuwe grondstof. We sporen onze collega’s niet enkel aan om te sorteren, maar geven zelf het goede voorbeeld.

  • We gebruiken milieuvriendelijke materialen.  Zo worden de koffiebonen niet in aluminiumverpakking geleverd.

  • De koffie is klimaatneutraal geproduceerd. Op termijn zullen we ook kijken waar we met het koffiegruis naartoe kunnen.

  • We gebruiken zoveel mogelijk faire trade producten.

  De koffiebar zelf

  • We gebruiken 100% groene stroom.
  • Het meubilair kunnen we perfect demonteren. Al het materiaal is aan elkaar gevezen, geen lijm, geen giftige stoffen. Alles kan uit elkaar gehaald worden, planken kunnen hergebruikt worden.

  • We gebruiken cradle-to-cradle (C2C) Accoya-hout. Dit is massief verduurzaamd hout. C2C houdt in dat de producten die dit certificaat hebben, oneindig kunnen worden hergebruikt of onschadelijk kunnen worden afgebroken. 

  Waarom doen we dit?

  De principes van ‘circulair denken’ verder in de dienstverlening integreren is een belangrijk onderdeel in de duurzaamheidsstrategie van Het Facilitair Bedrijf.  Vlaanderen wil tegen 2050 een circulaire economie hebben en daar wil Het Facilitair Bedrijf toe bijdragen en ook een voortrekkersrol in vervullen. De koffiebar in het VAC Leuven is dan ook volgens de principes van de circulaire economie ontworpen, gerealiseerd en zal ook zo uitgebaat worden. 

  Met dit project ondersteunen wij de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

  SDG Icoon 9 SDB Icoon 12 SDG icoon 15