chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Energiemanagement

  Slim energiebeheer is geen opeenstapeling van energiebesparende acties. Je kan energiebesparing niet afzonderlijk zien van je hele strategie. Slim energiebeheer is een deel van slim gebouwbeheer, en van het beheer van onze diensten. Het is ook een deel van energiemanagement, bij ons volgens ISO 50001 en van milieumanagement, bij ons vanaf 2020 volgens ISO 14001.

  Bij Het Facilitair Bedrijf zijn we 10 jaar geleden begonnen met energiebesparingen om te evolueren naar een volwassen energiemanagmentsysteem in 2017. De bekroning kwam op 6 februari toen we daarvoor ons ISO 50001 certificaat behaalden.

  Belangrijk daarbij is voor ogen te houden dat ISO 50001 een middel is om aan energiemanagement te organiseren, maar dat het geen doel is. De norm legt enkel eisen voor het energiemanagementsysteem zelf op.

  Let wel, de norm is veeleisend, maar de resultaten zijn er ook naar. Dat is ook zichtbaar aan de cijfers. Het Facilitair Bedrijf is in 2017 nog steeds de enige centrale overheid met een ISO 50001 certificaat in de Benelux. Wereldwijd hebben maar 34 overheden een certificaat. In België kent het certificaat een flinke opmars: in 2016 tekende de ISO-survey 60 certificaten op, nu zijn dat er al 224.

  Energiemanagement Het Facilitair Bedrijf