chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  ISO 50001: Het Facilitair Bedrijf

  Duurzaamheidsstrategie 

  Energie speelt een belangrijke rol in de duurzaamheidsstrategie en doelstellingen van Het Facilitair Bedrijf. We zullen net als alle andere entiteiten van de Vlaamse Overheid 40% CO2 en 27% primaire energie besparen tegen 2030. Wat betreft de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen haken we in op doelstelling 7 ‘Duurzame en betaalbare energie’ en 13 ‘Klimaatverandering aanpakken’.

  SDG7 sdg13

  Tot slot is er nog art. 5 van de EER over de voorbeeldrol van overheidsgebouwen in eigendom. Wij nemen deze rol als voortrekker op.

  Scope

  Het Facilitair Bedrijf heeft 173 gebouwen in beheer en betaalt de energiefactuur van 57 van deze gebouwen.

  De administratieve hoofdgebouwen zijn verantwoordelijk voor 80% van ons energieverbruik. Als gevolg van een Omzendbrief binnen de VO beschikken deze gebouwen over een lokaal team om gebouwverantwoordelijkheid op te nemen.

  Het was dus een logische keuze om bij aanvang de ISO 50001 scope af te bakenen op deze grote administratieve kantoorgebouwen en het lokale team te betrekken in de energiezorg.

  Plan-do-check-act-cyclus

  Alle afdelingen van Het Facilitair Bedrijf zitten verweven in het energiemanagementsysteem, met dwars erdoor de afdeling technisch beheer waar onze energiebeheerders in huizen. 

  De norm zegt dat je een energiebeleid moet vastleggen, die je omzet in een energieplanning en die je vervolgens implementeert en uitvoert. Voor zover doorsnee management. Dan volgt het hart van het energiemanagement systeem: de voortdurende controle of je wel voldoet aan wat je voorop gesteld hebt, en of je moet remediëren. Al deze gegevens gaan dan naar de directiebeoordeling waar het hele systeem bijgestuurd wordt.

  Zo verbeteren we voortdurend in een plan-do-check-act-cyclus.

  ISO 50001

  Doorgedreven energiebeleid 

  Een doorgedreven energiebeleid is geen eendagsvlieg bij het Facilitair Bedrijf. Wanneer we de E-peil-eisen bij de bouwaanvraag van onze VAC’s vergelijken met de wettelijke eis, zien we dat we dat we daar vanaf 2002 een flink stuk onder zitten. Vanaf 2008 zelfs voor minstens de helft.

  energiebeleid

  Energiebeleidsverklaring 

  We maken ons sterk om voortrekker te zijn en te blijven. Het Facilitair Bedrijf heeft een ambitieuze  energiebeleidsverklaring ondersteund door onze volledige directie en ondertekend door Frank Geets, met als highlights:

  • Voor onze ISO 50001 gebouwen willen we -3 % kWhpr/jaar besparen tussen 2015 en 2030
  • Wanneer we gebouwen inhuren streven we naar lange termijn circulaire duurzaamheid
  • En bij nieuwbouw streven we zelfs naar energiepositieve gebouwen