chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Hoe elektrisch rijden?

  Praktische info voor personeelsleden die elektrisch rijden

  Wie kan opladen aan deze laadpunten

  De laadpalen geplaatst door de Vlaamse overheid zijn beschikbaar voor alle stekkerdienstvoertuigen en de stekkervoertuigen van de personeelsleden.

  • Met een dienstvoertuig kan je in de parkings van al onze grote gebouwen parkeren. Je kan er dus ook gebruik maken van de laadinfrastructuur.
  • Kom je naar het werk met je privévoertuig, dan kan je enkel parkeren in de parking van je hoofdgebouw en niet in de andere grote kantoorgebouwen.
  • Je kan ook laden met een andere laadpas dan die van Blue Corner. De grote spelers op de Belgische markt hebben zich verenigd in het OCPP-platform en ondersteunen elkaars laadpas. Zie ook http://www.openchargepoint.be/wat-is-ocp.html
  • Het is intussen ook mogelijk om in het VAC Brugge op te laden.
  • In het VAC Antwerpen kan je enkel opladen aan één van de twaalf oplaadpunten in het publieke betalende deel van de parking.
  Hoe bekom ik een laadpas?
  • Heb je een dienstvoertuig en heb je nog geen laadpas? Dan kan je deze aanvragen via Facilipunt.
  • Heb je een privévoertuig en wil je weten of je laadkaart werkt op de laadpalen van BlueCorner? Neem dan een kijkje op de website van BlueCorner.
  Hoe kan ik opladen aan deze laadpunten

  Je kan opladen aan het laadpunt met de stekker die bij het voertuig hoort. Je neemt dus zelf je stekker mee. Voor optimaal laden, gebruik je best een Mennekes-stekker.

  Je kan laden met een laadpas, via SMS of via de website van de laadpaalexploitant (bv. BlueCorner).

  • Heb je een dienstvoertuig en heb je nog geen laadpas? Dan kan je deze aanvragen via Facilipunt.
  • Heb je een privévoertuig en wil je weten of je laadkaart werkt op de laadpalen van BlueCorner? Neem dan een kijkje op de website van BlueCorner.
  Hoe lang duurt het opladen

  Het Facilitair Bedrijf installeerde infrastructuur om versneld te laden, 4 tot 10 keer sneller dan via een gewoon stopcontact. Daarnaast spelen de capaciteit (grootte) van je batterij en de laadstatus van de batterij op het moment van inpluggen een rol.

  • Een (plug-in) hybride zal ongeveer 1 uur (aan vol vermogen) tot 4 uur (bij slim laden met vele simultane gebruikers) nodig hebben om de batterij volledig op te laden voor rij-afstand van ongeveer 100km tot 120km.
  • Een vol-elektrische wagen vereist een oplaadtijd van 4 à 8 uur.
  Hoe wordt het opladen gefactureerd
  • Laad je een dienstwagen op? Dan worden de kosten doorgerekend aan je entiteit via de laadpas.
  • Laad je jouw privé-voertuig op? Dan is de laadbeurt op je eigen kosten: via de laadpaal, SMS of de website van de laadpaalexploitant (bv. BlueCorner).
  Hoeveel kost opladen aan een elektrisch oplaadpunt?

  Net zoals voor andere brandstoffen kan de kostprijs verschillen naargelang de gekozen elektrische laadpaal.

  De Vlaamse overheid werkt met de laadpassen van Blue Corner en deze kan je aanvragen via Facilipunt.

  Voor de laadpalen van Blue Corner in de gebouwen van de Vlaamse overheid (en andere laadpalen van Blue Corner) is de laadkost vastgelegd op € 0,29 per kWh voor normale laders (AC) of € 0,52 per kWh voor snel laders (DC). € 0,29 is het enige voor de VO door Blue Corner toegepaste tarief.

  Wanneer je gaat laden bij andere providers, wordt het tarief van de provider zelf aangerekend, inclusief een gangbare handling fee (= transactievergoeding) van € 0,40 per laadsessie.  

  Daarnaast kunnen er aanvullende kosten worden aangerekend:

  • het rotatietarief (=stimuleringstarief= connectietarief): je betaalt voor de tijd dat je wel aangesloten bent aan een laadpunt, maar niet meer aan het opladen bent. Dit kan honderden euro’s kosten dus let hiervoor op! Dit is een manier om gebruikers te stimuleren het voertuig te verplaatsen zodra de batterij volgeladen is. Voor de laadpalen in de gebouwen van de Vlaamse overheid is er voor gekozen om geen rotatietarief toe te passen (aangezien de dienstwagens die er hun standplaats hebben ’s nachts kunnen blijven staan) Er wordt wel gevraagd om overdag het voertuig te verplaatsen zodra het voertuig is opgeladen.
  • Starttarief: dit is het tarief dat wordt aangerekend voor de aansluiting op het oplaadpunt, ongeacht het verbruik voor het opladen van het voertuig. Dit is niet van toepassing voor het gebruik van de laadpassen van Blue Corner aan de laadpalen van Blue Corner.

   

  Dit geeft volgende prijstabel (bij het gebruik van laadpassen Blue Corner voor de Vlaamse overheid):

   

  laadpalen Blue Corner Vlaamse Overheid

  andere laadpalen van Blue Corner

  laadpalen van andere providers

  normaal opladen

  0,29 euro per kWH

  0,29 euro per kWh

  prijs provider

  snel opladen

  0,52 euro per kWh

  0,52 euro per kWh

  prijs provider

  transactievergoeding (handling fee laadpas)

  0

  0

  0,4 euro per sessie

  rotatietarief normaal laden

  0

  0,01 euro/minuut

  prijs provider

  rotatietarief snel laden

  0

  0,25 euro/minuut

  prijs provider

  starttarief

  niet van toepassing

  niet van toepassing

  prijs provider

   Ingeval van vragen of problemen met de facturatie kan je dit steeds in Facilipunt melden.

  Do’s & don’ts
  • Een stekkervoertuig opladen aan een regulier stopcontact wanneer er ook een oplaadpunt beschikbaar is, is niet toegelaten. Door op te laden aan de daartoe voorziene oplaadpunten, is je wagen sneller opgeladen en kunnen we correct rapporteren over het elektrisch rijden binnen de Vlaamse overheid.
  • Wanneer je een stekkerdienstwagen gebruikt hebt, sluit je hem weer aan bij een oplaadpunt wanneer je de wagen inlevert.