chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Woon-werkverkeer: (elektrische) fiets

  Kom je met de (elektrische) fiets naar het werk? Dan kan je binnen de diensten van de Vlaamse overheid een fietsvergoeding aanvragen. Zo ontvang je 0,21 euro per kilometer.

  Voor wie?

  Aan welke voorwaarden moet je elektrische fiets voldoen om in aanmerking te komen voor een fietsvergoeding?

  Fietsvergoeding is wel mogelijk voor een elektrische fiets die voldoet aan volgende voorwaarden:

  • Er moet sprake zijn van trapondersteuning (Pedal Electric Cycle). Dit betekent dat de bestuurder zelf moet meetrappen om vooruit te komen, waarbij de elektrische motor extra kracht oplevert, en dat de motor ook stilvalt wanneer de bestuurder niet trapt.
  • Er is slechts ondersteuning van de motor tot een snelheid van 25 km/u.
  • Het geleverde vermogen bedraagt maximaal 250 Watt.

  Fietsvergoeding is niet mogelijk voor een ‘snelle e-bike’ (speed pedelec).

  • De “snelle e-bike” (speed pedelec) wordt in het koninklijk besluit van 1 december 1995 (houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg) als bromfiets gecatalogeerd (naast de bestaande bromfietsen types A en B).
  • Het klopt dat “snelle e-bike” (speed pedelec) sinds kort fiscaal gelijkgesteld zijn met de klassieke fiets. Toch is een fietsvergoeding nog niet mogelijk omdat het toekennen ervan bij gebruik van een ‘snelle e-bike’ aan de personeelsleden bij de diensten van de Vlaamse overheid een aanpassing van het VPS vergt. Zo’n aanpassing vergt een beslissing van de Vlaamse Regering en de daaraan verbonden procedure van administratieve- en begrotingscontrole.
  • Tot op vandaag is deze fietsvergoeding in het VPS niet voorzien voor verplaatsingen met een “snelle e-bike” (speed pedelec). 
  Welke soorten trajecten van je woon-werkverkeer komen in aanmerking voor een fietsvergoeding?
  • Voortraject: dit is het traject van je woonplaats tot de plaats van waaruit het openbaar vervoer of een ander transportmiddel wordt gebruikt voor je verdere woon-werkverplaatsing.
  • Volledig traject: dit is het traject van de woonplaats naar je werkplaats.
  • Natraject: dit is het traject vanaf een halte van het openbaar vervoer of de plaats waar een ander transportmiddel wordt verlaten tot aan je werkplaats.

  Berekening en uitbetaling

  De fietsvergoeding bedraagt 0,21 euro per kilometer en wordt toegekend op basis van het gemiddeld aantal dagen per week dat je de (elektrische) fiets gebruikt voor je woon-werkverkeer. Bij de bepaling van het gemiddeld aantal dagen per week wordt onder meer rekening gehouden met structureel telewerk, je werkregime (bijvoorbeeld 80 procent), onregelmatig gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer,….

  Dit bedrag wordt maandelijks met je salaris uitbetaald.

  Wanneer aanvragen?

  • Gebruik je de (elektrische) fiets heel het jaar voor je woon-werkverkeer? Dan vraag je de fietsvergoeding aan in december.
  • Gebruik je de (elektrische fiets) slechts 1 maand of enkele maanden? Dan vraag je de fietsvergoeding aan tot uiterlijk de 10e van de maand waarin je de fiets zal gebruiken. Je kan de aanvraag ook indienen voor meerdere maanden.

  Opgelet: je kan de fietsvergoeding niet retro-actief aanvragen.

   Hoe aanvragen?

   Fietsvergoeding aanvragen: procedure voor klanten van het Dienstencentrum Personeelsadministratie (DCPA).

   Regelgeving

   Contact

   Meer informatie of een vraag?