Gedaan met laden. U bevindt zich op: Historiek FLEPOS Centimeternauwkeurige positiebepaling

Historiek

De evolutie van FLEPOS

Vorig jaar verscheen een bijdrage van Bart Dierickx in GIM International (mei-juni 2020) als Geomatics World newsletter (14/05) over de evolutie van FLEPOS. Het artikel(PDF bestand opent in nieuw venster) geeft een mooi overzicht van FLEPOS sinds 2002 tot nu. Vandaag biedt FLEPOS 3.0 de mogelijkheid om naast GPS en Glonass ook gebruik te maken van Beidou en Galileo. De dienstverlening gebeurt in samenwerking met een dienstverlener Allterra-Belux/Trimble. Het gebruik van FLEPOS is sterk geëvolueerd: naast de survey toepassingen zien we ook toepassingen in de landbouw, machinesturing en de maritieme sector. Alvast veel leesplezier.

Geodetische informatie: van ETRS89 naar Lambert BD-72

Voor de transformatie naar Lambert BD-72 moet u een transformatieprocedure uitvoeren zoals beschreven door het NGI(opent in nieuw venster).

Voor vragen in verband met de implementatie van de transformatie in je GPS-ontvanger, contacteer je het best je GPS-verdeler.

Transformatieparameterset NGI

Het NGI heeft op basis van de 4.200 punten waarvan zowel de Lambert72-coördinaten, de TAW-hoogtewaarde als de ETRS89-coördinaten nauwkeurig gekend zijn, een nieuwe transformatieprocedure uitgewerkt. Het betreft één transformatieparameterset voor gans België aangevuld met een correctiegrid voor planimetrie en een conversieoppervlak voor de hoogte.

Meer informatie vind je terug op de geodetische webpagina’s van het NGI(opent in nieuw venster). De standaardafwijking op de transformatie is beperkt tot 1,2 cm in planimetrie en tot 2 cm in altimetrie.

Geodetische informatie: van ETRS89 naar Lambert 2008

Het NGI heeft naast het Lambert72 systeem in 2005 een nieuw Lambert2008-systeem uitgewerkt. Dit systeem is rechtstreeks gebaseerd op de GRS80-ellipsoïde en behoeft geen extra correctiegrid voor planimetrie.

Meer informatie vind je terug op de geodetische webpagina’s van het NGI(opent in nieuw venster).

Nieuw hoogtecorrectiegrid van het NGI voor GNSS-ontvangers

Het Nationaal Geografisch Instituut (NGI) kondigde op 1 augustus 2018 aan dat de hoogtewaarden van alle waterpasmerktekens zijn geactualiseerd.

Zo is ook het hoogteconversiemodel ‘hBG03’ bijgewerkt dat u gebruikt in GNSS-ontvangers voor het bepalen van de hoogte in Tweede Algemene Waterpassing (TAW). Dit nieuwe model ‘hBG18’ vervangt u ten gepaste tijde in uw GNSS-ontvanger voor het werken met FLEPOS. De leverancier van uw toestel levert hiervoor het juiste bestand in het merkspecifieke formaat aan. Let op: tussen het hoogtecorrectiemodel ‘hBG03’ en het nieuwe ‘hBG18’ komen in bepaalde zones in Vlaanderen verschillen voor van zo’n 4 cm in hoogte.

Vandaar dat u best zorgvuldig bijhoudt welke projecten u nog met het oude hoogtecorrectiemodel moet inmeten en welke met het nieuwe. Stem de omschakeling af in samenspraak met uw opdrachtgever(s) (lopende opdrachten, werven, bestekken, en dergelijke). Voor de machinesturing bij de landbouw heeft een aanpassing weinig impact.