chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  FLEPOS algemeen

  Wat is FLEPOS

  een overzicht van de netwerkstructuur van Flepos

  De Flemish Positioning Service (FLEPOS) is een dienstverlening van Informatie Vlaanderen waarbij correctiesignalen afkomstig van navigatiesatellieten via mobiel internet worden verspreid. Deze correctiesignalen maken het mogelijk om overal in Vlaanderen een positie nauwkeurig te bepalen.
  Het gebruik van de FLEPOS-diensten is volledig gratis, enkel de verbindingskosten via mobiel internet tussen de gebruiker en FLEPOS zijn ten laste van de gebruiker.

  Het FLEPOS-netwerk is gebiedsdekkend voor het Vlaamse Gewest, het Nederlandse deel van de Westerschelde en het Belgisch Continentaal Plat op de Noordzee. Het gebruik van FLEPOS voor RTK-metingen buiten deze gebieden wordt ten zeerste afgeraden.

  Netwerk van GNSS-referentiestations

  Kaart met overzicht van de Flepos GNSS-referentiestations
  Netwerk van GNSS-referentiestations

  De uitbouw van een dergelijk GNSS-netwerk en de bijbehorende dienstverlening in Vlaanderen, vergt de installatie van gemeenschappelijke GNSS-referentiestations en van alle communicatie, controle en ondersteuning die ermee verband houden.
  Door de informatie van alle referentiestations te combineren, kan een zeer nauwkeurige correctie worden aangeboden voor elke positie in Vlaanderen. Verschillende nauwkeurigheden kunnen worden bereikt, in functie van de gebruikte techniek en het type ontvanger:

  • submeter-nauwkeurigheid (GIS-applicaties, inventarisaties…);
  • centimeter-nauwkeurigheid (klassieke landmeetkunde, mobile mapping, precisielandbouw, …);
  • millimeter-nauwkeurigheid (zettingsmetingen,…).

   Overzicht FLEPOS GNSS-referentiestations 

  Diensten

  Je kan via FLEPOS op twee manieren kosteloos correcties ontvangen:

  • Via (mobiel) internet:
   • Techniek: de FLEPOS-gebruikers staan in verbinding met de server en ontvangen de correctiedata realtime via het NTRIP-protocol.
   • Voordeel: lage verbindingskosten (< € 20,-/maand).
  • Naast deze realtime correctie, waarbij de nauwkeurige positie wordt berekend op het terrein, is er de mogelijkheid RINEX-data af te halen voor post-processing op kantoor.

  Gebruik

  Toepassingen van Flepos

  Sinds de oprichting in oktober 2002 is FLEPOS uitgegroeid van een systeem dat bijna uitsluitend door landmeters werd gebruikt, naar een bijna onmisbaar systeem dat gebruikt wordt in combinatie met andere toepassingen zoals data-inwinning met behulp van mobilemappingplatformen, precisielandbouw en  machinesturing bij infrastructuurwerken, baggerwerken en maritieme operaties, …