chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Snel naar ...

  Intro: beter beleid en beter communiceren met gedragsinzichten

  Beleid is pas succesvol als het erin slaagt het gedrag van burgers te beïnvloeden. Te vaak wordt ervan uitgegaan dat als je mensen informeert, ze met die kennis de juiste keuze maken. En dat is maar zelden het geval.

  In de meeste gevallen is de mens geen rationele beslisser, maar vertoont hij automatisch gedrag. Als je het gedrag van burgers met beleid wilt beïnvloeden, moet je dus goed weten wat werkt en wat niet.

  Met meer inzicht in de manier waarop mensen keuzes maken kan de overheid gerichter en succesvoller beleid uitstippelen. Je kunt meer bereiken met dezelfde middelen. Ook jij kunt binnen je beleid met gedragsinzichten aan de slag.

  Daarvoor kun je terecht bij het team Gedragsinzichten van het Departement Kanselarij en Bestuur. We bekijken samen jouw beleidsuitdaging en hoe we die met meer kennis van gedrag kunnen aanpakken. Haal ons er op tijd bij; op die manier helpen we je op weg naar juiste, meetbare gedragsinterventies met kans op slagen.

  Contact

  Benieuwd hoe je gedragsinzichten kan inschakelen in jouw beleid?

  Waarom aan de slag met gedragsinzichten?

  Inspirerende voorbeelden

  Zes korte filmpjes van minder dan twee minuten over mensen die gebeten zijn door gedragsinzichten en er al mee aan de slag gingen.

  Voorbeelden van projecten

  Het team Gedragsinzichten van het Departement Kanselarij en Bestuur begeleidt verschillende projecten in verschillende stadia.

  Het team gaf advies aan onder andere

  Wat kunnen we voor je doen?

  Het team Gedragsinzichten bekijkt graag samen met jou wat jouw uitdaging is, hoe je een beter zicht kunt krijgen op de gedragsaspecten daarvan, en hoe je gedragsinzichten aanwendt bij het uitwerken van je proces of je beleid. Ook voor extra informatie over het nut en de noodzaak van gedragsinzichten kun je bij ons terecht. Als je graag hebt dat we je meer van nabij helpen, houden we graag eerst een intakegesprek.

  Raamovereenkomst(en)

  We wijzen je de weg naar de meest geschikte onderzoekers, ofwel via onze raamovereenkomst voor gedragsonderzoek, ofwel door samen met jou op zoek te gaan naar andere experts in de academische wereld.

  We kunnen je ook de weg wijzen naar andere relevante raamovereenkomsten of op de markt beschikbare expertise. Wie bv. aan belanghebbenden- of verandermanagement wil doen, zal vaak ook gedragsinzichten willen toepassen. (Op deze pagina vind je al wat meer uitleg over het verband met service design.)

  Tools

  We reiken je instrumenten en werkvormen aan om concreet aan de slag te gaan met gedragsinzichten in jouw beleidsdomein. Het aanpakken van een beleidsprobleem gebeurt via een proces waarin we je begeleiden in alle stappen of waar je dat nodig acht.

  We hebben een tool op maat van de Vlaamse overheid gemaakt om tijdens een halve dag van ideeën tot interventie(s) te komen: de Gedragsverkenner.

  We ontwierpen ook een checklist om heldere brieven en e-mails te schrijven die efficiënter zijn dankzij de toepassing van gedragsinzichten.

  Informatie

  We wijzen je de weg naar inspirerende voorbeelden, extra achtergrond of bijkomende vakliteratuur. Zodat je bijvoorbeeld zelf al aan een eerste ronde desk research kan beginnen om een betere kijk te krijgen op hoe gedragsinzichten van pas komen in de problematiek waar jij rond werkt.

  Kennisdeling & vorming

  Het team Gedragsinzichten wil graag fungeren als kenniscentrum voor alle Vlaamse ambtenaren, zodat het voor jou eenvoudiger wordt om gedragsinzichten toe te passen in je beleids- of communicatieprojecten of -processen. Daarom voorzien we inspiratie- en kenningsdelingsmomenten, of andere netwerkevents. We proberen er telkens ook werksessies van te maken omdat louter kennis overdragen of percepties beïnvloeden niet volstaat om mensen te brengen tot het toepassen van inzichten. Mensen leren het meeste uit het doen.

  Zodra we een sessie plannen, leest u dat op onze aparte pagina over onze kennisdelingssessies.
  Eerdere kennisdelingssessies & andere bronnen

  De webpagina's over gedragsinzichten vormen samen een minisite die we in oktober 2017 publiceerden vanuit een "permanente beta versie" filosofie. Onze bundeling pagina's is op dit ogenblik nog niet 100% zoals we 't willen, maar we werken er continu aan. Contacteer ons gerust rechtstreeks als je vragen of opmerkingen hebt over de pagina's over gedragsinzichten. Deze pagina werd het laatst aangepast in juni 2019.

  DKB-team Gedragsinzichten

  Adres
  Departement Kanselarij en Bestuur
  Havenlaan 88 (bus 20)
  1000 Brussel
  België
  Website