chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Gedragsinzichten voor heldere brieven en e-mails (werksessies op 2018-12-06 en 2018-12-20)

  Gedragslens voor communicatie: checklist voor brieven en e-mails (Vlaamse overheid: DKB-team Gedragsinzichten 2018-12-06)

  Bovenstaande illustratie (jpg van 1,14 MB) is een checklist waarmee u in één oogopslag ziet waar u aan moet denken om heldere brieven te schrijven die efficiënter zijn dankzij de toepassing van gedragsinzichten. De tips komen ook van pas voor wie handleidingen schrijft of publiceert op digitale platformen.

  We ontwierpen die werkmethode met bijhorende handreiking  (pdf van 106 kB met aanklikbare koppelingen) samen met DKB team Taaladvies aan de hand van:

  Op 6 en op 20 december 2018 organiseerden we er een werksessie over met als thema "Betere brieven of mails dankzij de toepassing van gedragsinzichten en Heerlijk Helder". Tijdens deze kennisdelings- én werksessie leerden de aanwezigen hun eigen, vooraf ingestuurde brieven en mails te verbeteren. Want het leren zit 'm niet enkel in het luisteren naar presentaties maar ook in het doen. Bovendien: "behaviours shape attitudes" (en niet andersom).

  Lees hier meer over onze andere tools.

  Voor onze sessie was dermate veel belangstelling dat we beslisten om (minstens) een nieuwe sessie te organiseren in 2019. Zodra er daar meer nieuws over is, leest u dat hier.

  Programma & presentaties

  • 09.00 inleidende presentatie met "eye openers" door Patrick Vandenberghe van het team Gedragsinzichten van het Departement Kanselarij en Bestuur (pdf van 1,2 MB)
  • 09.30 presentatie van Kaj Bots, adviseur handhaving bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en lid van het Behavioural Insights Netwerk Nederland (BIN NL), over gedragstechnieken voor brieven en e-mails (pdf van 1,8 MB)
  • 09.45 PDF-pictogram presentatie van Karen Deschamps van het team Taaladvies van het Departement Kanselarij en Bestuur van de Vlaamse overheid, over hoe je tot betere brieven of mails kunt komen (pdf van 0,68 MB ; in de versie van 2018-12-20 werd één voorbeeldbrief toegevoegd)
  • 10.45 koffiepauze + verplaatsing naar de zalen met werktafels
  • 11.15 OFWEL workshop brieven en e-mails (optie 1) : werktafels waarin bestaande brieven onder de loep worden genomen en herschreven, gebruik makend van de tools & inzichten die voor de koffiepauze werden gedeeld
  • 11.15 OFWEL workshop beleidsinsteek en gedragsinzichten (optie 2) : gedachtenwisseling over de ambities om gedragsinzichten toe te passen in (de actieplannen voor) de volgende legislatuur ; deze sessie werd niet herhaald op 2018-12-20
  • 12.40 plenaire terugkoppeling
  • 13.00 presentatie van Sarah Desmet : resultaat gedragsexperiment i.s.m. Tempera (pdf van 0,4 MB)
  • 13.10 netwerklunch.

  Praktische fiche

  • Voor wie deelnam aan de sessie in het Consciencegebouw op 2018-12-06 am werd de registratie in Vlimpers in orde gebracht door onze collega's van AgO (de Vlimperscode is EXT/DKB/BeterBriev/A1).
  • Voor wie deelnam aan de sessie in het Teirlinckgebouw op 2018-12-20 am (pdf van 20 kB) werd de registratie in Vlimpers in orde gebracht door onze collega's van AgO (de Vlimperscode is EXT/DKB/BeterBriev/A2).
  • De uitnodiging voor deze sessies werd op 2018-11-14 gemaild, de save-the-date op 2018-10-17, telkens enkel "binnen de Vlaamse overheid" maar zo organisatiebreed mogelijk. Op de verzendlijst o.a. alle contacten in Wegwijs ; mocht u onze communicatie niet hebben ontvangen, laat ons dat dan weten a.u.b.! De sessies waren enkel toegankelijk voor Vlaamse ambtenaren.

  Wil je graag op de hoogte blijven van toekomstige sessies? Schrijf je dan hier in (deze lijst is enkel bedoeld voor intern gebruik "binnen de Vlaamse overheid" ; wie niet voor de Vlaamse overheid werkt, wordt manueel weer uit de lijst gewist).

  Deze pagina werd het laatst aangepast in oktober 2019 ; ze is een onderdeel van de minisite https://overheid.vlaanderen.be/gedragsinzichten > kennisdelingssessies.