chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Onderzoeksmethodes voor beter beleid

  Op 3 oktober 2019 organiseerden we in het Terirlinckgebouw in Brussel een lunchsessie voor Vlaamse ambtenaren over "Methodes om over het gedrag van burgers te leren", gebaseerd op de gelijknamige paper (2019) van Veerle Beyst & Peter De Smedt.

  Tijdens deze lunchsessie beschreef Veerle Beyst van het Departement Kanselarij en Bestuur (sinds 2020-09-01 het Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken) een aantal methodes die gebruikt worden bij gedragsonderzoek (zowel kwantitatieve als kwalitatieve): observaties, focusgroepen, dagboekonderzoek, surveys en gedragsexperimenten. Je vindt de presentatie hier.

  Daarna vertelde Steff Deprez van Voices that Count over de Sensemaker methode van 'grootschalig luisteren' aan de hand van deze presentatie ; naderhand bezorgde hij ook deze verduidelijking.

  En vanzelfsprekend werd er toen ook gewezen op het bestaan van het raamcontract voor gedragsonderzoek. (Dat is ondertussen vernieuwd & verruimd sinds 18 november 2021 en ook lokale besturen kunnen er nu op bestellen.)

  Gerandomizeerd onderzoek met controlegroep

  Tijdens een eerdere lunchsessie over gedragsexperimenten en statistiek (Brussel, 7 juni 2019) ging het al over de onderzoeksmethode genaamd Randomised Controlled Trial of RCT) - je vindt hier de presentatie van Veerle Beyst, Jan Pickery en Dries Verlet (pdf van 495 kB).

  Gebruikerstesten

  Nieuw sinds november 2021: de handleiding voor gebruikerstesten, met diverse methodes voor het pretesten van teksten bij de doelgroep (van DKBUZA team Taaladvies in het kader van het project Heerlijk Helder).

  Leestips

  Op 2019-11-28 verscheen de Nederlandse publicatie "Hoe is gedrag te onderzoeken? Overzicht van 18 onderzoeksmethodieken voor effectiever beleid".

  En het Britse Behavioural Insights Team ...

  Bekijk ook onze pagina's met aanbevolen lectuur of die over onderzoeksmethodes of onze DIY-tips.

  Deze pagina werd het laatst aangepast in december 2021 ; ze is een onderdeel van de minisite https://overheid.vlaanderen.be/gedragsinzichten > kennisdelingssessies.