chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Gedragsinzichten & onderzoeksmethoden

  Onderzoeksmethodes voor beter beleid

  Op 3 oktober 2019 organiseerden we in het Terirlinckgebouw in Brussel een lunchsessie voor Vlaamse ambtenaren over "Methodes om over het gedrag van burgers te leren", gebaseerd op de gelijknamige paper (2019) van Veerle Beyst & Peter De Smedt.

  Tijdens deze lunchsessie beschreef Veerle Beyst van DKB-team Gedragsinzichten een aantal methodes die gebruikt worden bij gedragsonderzoek (zowel kwantitatieve als kwalitatieve): observaties, focusgroepen, dagboekonderzoek, surveys en gedragsexperimenten. Je vindt de presentatie hier.

  Daarna vertelde Steff Deprez van Voices that Count over de Sensemaker methode van 'grootschalig luisteren' aan de hand van deze presentatie ; naderhand bezorgde hij ook deze verduidelijking.

  En vanzelfsprekend werd er ook gewezen op het bestaan van het raamcontract voor gedragsonderzoek.

  Gerandomizeerd onderzoek met controlegroep

  Tijdens een eerdere lunchsessie over gedragsexperimenten en statistiek (Brussel, 7 juni 2019) ging het al over de onderzoeksmethode genaamd Randomised Controlled Trial of RCT) - je vindt hier de presentatie van Veerle Beyst, Jan Pickery en Dries Verlet (pdf van 495 kB).

  Leestips

  Op 2019-11-28 verscheen de Nederlandse publicatie "Hoe is gedrag te onderzoeken? Overzicht van 18 onderzoeksmethodieken voor effectiever beleid". De pagina met een overzicht van de publicaties van BIN_NL stelt dat "ze biedt een behulpzaam overzicht, ter inspiratie en als wegwijzer, voor wie gedragsonderzoek wil inzetten. Gedrag veranderen is complex. Onderzoek kan helpen deze kluwen te ontwarren. Waarom gedragen mensen zich zoals ze zich gedragen? Welke interventies zijn kansrijk? En hoe meet je of de gekozen interventie effectief is? Er bestaan veel onderzoeksmethodieken voor. In deze publicatie staan er 18 toegelicht, inclusief toepassingen uit de praktijk van de Rijksoverheid. Van focusgroep tot big data-analyse, van keuze-experiment tot RCT." (Het grootschalig, onbevangen luisteren waarvan hierboven sprake, ontbreekt als 19e methodiek.)

  Het Britse Behavioural Insights Team ...

  Contacteer ons gerust met vragen over onderzoek.

  Bekijk ook onze pagina's met aanbevolen lectuur of die over de Gedragsverkenner en onze communicatietool.

  Deze pagina werd het laatst aangepast in september 2020 ; ze is een onderdeel van de minisite https://overheid.vlaanderen.be/gedragsinzichten > kennisdelingssessies.