chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Gedragsinzichten: projecten van de OVAM i.v.m. zwerfvuil

  De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) organiseert jaarlijks communicatiecampagnes tegen zwerfvuil, en ze implementeert ook tal van maatregelen. Maar ze botst ook tegen een glazen plafond aan: er blijft afval rondzwerven. Om ervoor te zorgen dat er minder zwerfvuil moet worden opgehaald, wilde OVAM het probleem nader bekijken en bestelde ze gedragsonderzoek via deze raamovereenkomst. De eerste projecten leverden bruikbare inzichten op en de OVAM gaat nu verder op de ingeslagen weg.

  1. Een eerste project betrof het zwerfvuil op snelwegparkings  (pdf fiche van 339 kB), waarover onderzoeker Michel Albertijn ook meer vertelde tijdens onze werksessie op 2016-09-27. Looptijd: 2016. Status: afgerond.
  2. Een tweede project betrof het zwerfvuil op supermarktparkings (pdf fiche van 306 kB). Looptijd: 2016-2017. Status: afgerond.
  3. Een derde project betrof het tegengaan van sigarettenpeuken als zwerfvuil (pdf van 291 kB) waarbij werd getest of een succesvolle nudge uit Kopenhagen (de peukentegel) kon worden toegepast en verbeterd. Looptijd: 2017-2018. Status: afgerond. Dit project kwam ook in het nieuws op 2018-03-07.

  Er zijn nog andere projecten lopende of in voorbereiding - maar daarover wordt pas gecommuniceerd als ze voltooid zijn, om het onderzoek niet te beïnvloeden.

  Deze pagina werd het laatst aangepast in november 2018 ; ze is een onderdeel van de minisite https://overheid.vlaanderen.be/gedragsinzichten.