chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Gedragsinzichten: projecten van de OVAM over zwerfvuil

  De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) organiseert jaarlijks communicatiecampagnes tegen zwerfvuil en ze implementeert tal van maatregelen. Maar ze botst ook tegen een glazen plafond aan: er blijft afval rondzwerven. Om ervoor te zorgen dat er minder zwerfvuil moet worden opgehaald, wilde de OVAM het probleem nader bekijken en bestelde ze gedragsonderzoek via deze raamovereenkomst (die ondertussen is afgelopen).

  1. Een eerste project betrof het zwerfvuil op snelwegparkings , waarover onderzoeker Michel Albertijn ook meer vertelde tijdens onze werksessie op 2016-09-27. Looptijd: 2016. Status: afgerond.
  2. Een tweede project betrof het zwerfvuil op supermarktparkings . Looptijd: 2016-2017. Status: afgerond.
  3. Een derde project betrof het tegengaan van sigarettenpeuken als zwerfvuil waarbij werd getest of een succesvolle nudge uit Kopenhagen (de peukentegel) kon worden toegepast. Looptijd: 2017-2018. Status: afgerond. Dit project kwam ook in het nieuws op 2018-03-07.
  4. Een vierde pilootproject betrof het inzetten van camera's tegen sluikstorten . Looptijd: 2017-2019. Status: afgerond.

  Deze pagina werd het laatst aangepast in november 2020 ; ze is een onderdeel van de minisite https://overheid.vlaanderen.be/gedragsinzichten.