chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Getuigenis Martijn De Bruijn (RWO)

  Het is heel goed om te realiseren dat overheden verschillend functioneren en dat je problemen op een andere manier kunt bekijken en oplossen
  Martijn De Bruijn, RWO
  • Wat heb je precies gedaan?
   Van januari 2013 tot en met december 2015 heb ik gewerkt voor het Directoraat-Generaal Regionaal en Stedelijk Beleid van de Europese Commissie. Hier werkte ik rond de ruimtelijke focus in de regionale steunprogramma’s en startte ik een test op over het beoordelen van de regionale en ruimtelijke dimensie van nieuw te ontwikkelen beleid.  
  • Hoe ben je op het idee gekomen?
   Doordat ik al rond dezelfde thema’s werkte, kwam ik op internationale vergaderingen regelmatig collega’s van de Commissie tegen. Ik wist dat sommige van hen eigenlijk uitgezonden nationale experten waren. Toen één van die collega’s vertrok en vertelde dat zijn functie zou vrijkomen, heb ik gesolliciteerd.
  • Wat heb je bijgeleerd?
   Hoe het eraan toe gaat in een grote internationale organisatie zoals de Europese Commissie. Ik was onder de indruk van de professionaliteit, de gestructureerde manier van samenwerken tussen de directoraten-generaal en de grote aandacht voor communicatie en klantvriendelijkheid. Collega’s kwamen uit heel Europa en waren altijd heel vriendelijk en toegankelijk. Daarnaast realiseer ik mij nu veel beter hoe divers Europa is. Zo zijn armoede en integratie in Oost Europa bijvoorbeeld typisch problemen van het platteland terwijl wij altijd aan onze grootsteden denken. Maar ook op persoonlijk vlak voel ik dat ik mij sterk ontwikkeld heb. Mijn Engels heeft een grote sprong gemaakt en ik heb ervaring opgedaan met het ontwikkelen en evalueren van beleid. Ik weet nu ook dat inhoudelijk werk mij meer motiveert dan coördinerend werk.       
  • Wat was voor jou het grootste voordeel?
   Omdat ik al verschillende jaren op hetzelfde thema had gewerkt was de inwerktijd extreem kort en kreeg ik snel veel verantwoordelijkheid.  Zo mocht ik al binnen een paar weken de agenda van een expertengroep bepalen. Na een paar maanden becommentarieerde ik de ruimtelijke aanpak in steunprogramma’s van honderden miljoenen euro’s, werkte aan interpretaties van de verordening, stuurde studies aan en schreef speeches voor de Commissaris. In mijn laatste jaar heb ik een inter-service werkgroep opgezet die zich boog over de vraag hoe de regionale en ruimtelijke impact van nieuwe EU-wetgeving beter beoordeeld kon worden.
  • Wat verliep er moeilijk?
   Binnen de Commissie vond ik de hoge werkdruk, langere werkweek en weinig vakantiedagen wel een kleine keerzijde. De combinatie werk-gezin is bij de Vlaamse overheid veel gemakkelijker. 
  • Wat is je het meest bijgebleven?
   Iedere dag de adrenaline van deadlines, last-minute opdrachten, Engels- of Franstalige toespraken,  onverwachte gebeurtenissen en het gevoel dat je werk toch een beetje heel Europa beïnvloedt. Maar tegelijkertijd ook een heel hechte club collega’s waarmee ik zeker en vast contact zal blijven houden. Het heeft bij terugkomst even geduurd voordat ik daar weer van was ‘afgekickt’.
  • Waarom is een internationale ervaring volgens jou een meerwaarde?
   Het is heel goed om te realiseren dat overheden verschillend functioneren en dat je problemen op een andere manier kunt bekijken en oplossen. De mengeling van verschillende culturen zorgt bij uitstek voor zulke nieuwe inzichten. Uiteindelijk maakt nationaliteit ook helemaal niets uit voor het opbouwen van vriendschappen.
  • Op welke manier heb je door de internationale ervaring een meerwaarde kunnen bieden aan je collega’s?
   Allereest kon ik bij de Commissie werken aan dossiers die wij als  departement altijd heel belangrijk vonden. Tijdens mijn detachering heb ik mijn collega’s ook altijd op de hoogte gehouden. Nu werk ik weer opnieuw aan het internationale ruimtelijke beleid bij mijn departement. Daarbij is mijn opgedane kennis uiteraard heel nuttig. Ik denk wel dat mijn ervaring breder gaat dan enkel ‘kennis van Europa’. Daar zou de Vlaamse overheid misschien nog wel meer mee kunnen doen.
  • Heb je nog tips voor collega’s?
   Aarzel vooral niet als je de kans krijgt, het is absoluut de moeite waard!