chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
    Terug naar overzicht Stuur een e-mail

    Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
    U ontvangt een kopie van uw bericht.

    Terug naar overzicht Chat met ons
    Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
    Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

    Gezonde voeding

    Gezond eten levert de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Een gezonde voeding verkleint daarnaast het risico op chronische ziekten, zoals obesitas (zwaarlijvigheid), hart- en vaataandoeningen, diabetes en een aantal vormen van kanker. 

    De actieve voedingsdriehoek

    De actieve voedingsdriehoek* toont welke voedingsgroepen je elke dag nodig hebt en hoeveel je ervan moet gebruiken om gezond en energiek te blijven. De aanbevelingen zijn gemiddelden voor iedereen vanaf 6 jaar. 

    * Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie vzw (VIGEZ) - Actieve voedingsdriehoek

    Basisprincipes van een gezonde voeding

    Een gezonde voeding is gebaseerd op drie basisprincipes:

    • evenwichtige voeding: eet dagelijks uit elke groep van de actieve voedingsdriehoek een voedingsmiddel, meer uit de basis en minder uit de top van de driehoek
    • variatie: wissel af binnen elke groep van de voedingsdriehoek
    • gematigdheid: respecteer de aanbevolen hoeveelheid binnen elke groep van de voedingsdriehoek

    Gezond eten is regelmaat brengen in je voeding. Dat betekent drie hoofdmaaltijden en twee gezonde tussendoortjes per dag. Voldoende argumenten ondersteunen het belang van een gezond ontbijt.

    Bepaalde voedingsstoffen te veel of te weinig eten leidt op termijn tot problemen zoals:

    • vitaminetekort
    • zwaarlijvigheid
    • te hoog cholesterolgehalte
    • ademhalingsmoeilijkheden
    • hart- en vaataandoeningen

    Bekijk hier een aantal tips voor een gezonde voeding.

    Gezonde voeding op het werk

    Ook tijdens de werkuren kan je aandacht besteden aan gezonde voeding. Op onze themapagina lees je alles over gezonde en duurzame catering. Je vindt er ook tips over wat jouw entiteit kan doen om gezonde voeding te promoten.