chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  3D GRB

  3D GRB is een 3D model van beschikbare GRB-objecten dat toelaat om deze GRB-objecten in 3D te visualiseren en om efficiënt hoogte-informatie per GRB-object te bevragen. De hoogte-informatie is afkomstig uit de brondata van het Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen (DHMV).

  Meer info vind je via de metadata 3D GRB.

  Entiteiten

  Het product 3D GRB wordt onderverdeeld in productentiteiten die afhankelijk zijn van

  1. de gebruikte GRB-entiteiten
  2. het LOD-niveau en
  3. het gebruikte DHMV

  Het LOD niveau bepaalt de toenemende complexiteit van 3D objecten, met name:

  • LOD0 heeft een 3D- geometrie waarbij elk object één Z-waarde per X en Y coördinaat heeft en wordt voorgesteld als een raster of een TIN (surface).
  • LOD1 heeft een 3D- geometrie waarbij bijvoorbeeld gebouwen worden voorgesteld als volumes (blokken) met één toegekende hoogte en door middel van extrusie wordt een 3D geometrie afgeleid.
  • LOD2 heeft een verdere gedetailleerde modellering waarbij voor gebouwen minstens de dakvormen gemodelleerd worden.

  LOD0-LOD1-LOD2-LOD3-LOD4
     

  Entiteit Gebouw LOD1 DHMV I

  Het 3D GRB - Gebouw LOD1 DHMV I is een blokkenmodel (LOD1) van beschikbare GRB- gebouwobjecten. De hoogte-informatie wordt gehaald uit de brondata van het Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen I (DHMV I). Het resultaat is een blokkenmodel van gebouwen dat overeenkomt met een Level of Detail 1 of LOD1. De referentiehoogte van het Gebouw LOD1 DHMV I is de benadering van de nokhoogte.

  Entiteit Gebouw LOD1 DHMV II

  Het 3D GRB - Gebouw LOD1 DHMV II is een blokkenmodel (LOD1) van beschikbare GRB gebouwobjecten.

  De hoogte-informatie wordt gehaald uit de brondata van het Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II (DHMV I). Het resultaat is een blokkenmodel van gebouwen dat overeenkomt met een Level of Detail 1 of LOD1. De referentiehoogte van het Gebouw LOD1 DHMV II is de benadering van de nokhoogte.

  Toegang

  De beschikbare 3D GRB-producten zijn conform de GRB-producten voor iedereen, kosteloos beschikbaar zijn. De gebruiker moet zich vooraf registreren via https://auth.vlaanderen.be/. Als enige gebruiksvoorwaarde is een naamvermeldingsplicht van data en eigenaar bij het doorgeven of bekendmaken (publiceren, …) van de gegevens gelden.

  Concreet komt het erop neer dat je steeds ‘Bron: Grootschalig Referentie Bestand Vlaanderen, AGIV’ vermeldt.

  Download

  Het 3D GRB – gebouw LOD1 DHMV I en LOD1 DHMV II wordt verdeeld in 2 formaten:

  • KML
  • SHP

  Screenshot-3D-GRBgebouw
   

  Screenshot-3D-GRBgebouw-2
   

            Voorbeelden van 3D GRB – Gebouw LOD1 DHMVI in KML formaat 

  De 3D GRB-data kunnen op verschillende manieren worden geselecteerd en gedownload, waarna 3D-visualisatie mogelijk is via generieke en specifieke software pakketten zoals Google Earth (KML bestanden) of specifieke GIS-pakketten.

  Het is ook mogelijk de betrokken KML-bestanden van 3D GRB in 2D te visualiseren binnen Geopunt-kaarttoepassingen. Je kunt dan per GRB-gebouw de diverse 3D GRB-attributen, zoals hoogte, bevragen. Lees de aparte handleiding op welke wijze KML kan worden opgeladen in Geopunt.

  Actualisatie

  Het DHMV is de bepalende dataset voor de hoogte. Deze dataset kent geen continue actualisatie, daarom wordt er geen bijhouding voorzien op de aangemaakte 3D GRB producten. Het 3D GRB is een momentopname gebaseerd op tijdstip van de opname van het DHMV en tijdstip van het beschikbaar GRB en CRAB bij aanmaak.

  Voor 3D GRB - Gebouw LOD1 DHMV I gaat het om hoogtedata van DHMV I ingewonnen tussen 2001 en 2004 en GRB en CRAB gegevens uit 2014- het jaar van aanmaak van de 3D GRB entiteit.

  Voor 3D GRB - Gebouw LOD1 DHMV II gaat het om hoogtedata van DHMV II ingewonnen tussen 2013 en 2015 en GRB en CRAB gegevens niet recenter dan het jaar van aanmaak, met name voorjaar 2016.

  Deze versie op basis van het DHMV II is gebiedsdekkend voor geheel Vlaanderen.

  Toekomst

  In eerste instantie wordt er gefocust op gebouwobjecten die als een blok (LOD1) worden voorgesteld. In de toekomst kan het 3D GRB aangevuld worden met nieuwe productentiteiten van verschillende LOD-niveaus en specifieke GRB-entiteiten die geconstrueerd zijn op basis van o.a. recentere hoogtegegevens en nieuwe technische ontwikkelingen.

  Naar gebruik (bv geografische analyse of voorstelling) is het nuttig om de dataset te combineren met het betrokken DTM van het respectievelijke DHMV (DHMV I of DHMV II).

  3D GRB Entiteit Gebouw LOD1 DHMV II, Gent, testdata

  In kader van de actualisatie van een gebiedsdekkende aanmaak 3D GRB en dit op basis van het Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II (opnameperiode 2013-2015 en momenteel in opmaak) worden eerste testdata “Entiteit Gebouw LOD1 DHMV II” voor regio Stad Gent opengesteld voor het brede publiek. 

  Deze testdata kunnen opgevraagd worden door een email te versturen naar informatie.vlaanderen@vlaanderen.be met de vermelding van 3D GRB Entiteit Gebouw LOD1 DHMV II, Gent, testdata. Je ontvangt dan de nodige informatie.

  Op het Multi-D event van 20 tot 24 oktober gaf Informatie Vlaanderen een presentatie over deze dataset . Daarin vind je meer achtergrondinformatie. 

  Gebruiksvoorwaarden: de gebruiksvoorwaarden voor de betrokken dataset .

  Veelgestelde vragen

  Op deze pagina vind je een antwoord op enkele veelgestelde vragen.