Alarmen en infoberichten

Alarmen en infoberichten helpen je om je data in GIPOD correct en up-to-date te houden.

• Alarmen vragen om een concrete actie van de gebruiker, zodat het alarm weggewerkt wordt. Bijvoorbeeld:
    • aanpassen van niet-correcte data
    • aanvullen van onvolledige data
    • beantwoorden van een ontvangen aanvraag
    •  ...
  • Infoberichten geven je meer informatie over een actie die in GIPOD gebeurd is, en waarvan het handig is om op de hoogte te blijven. Hier is echter geen actie van de gebruiker vereist, maar soms toch wel aangewezen (bv. beoordelen van conflicten).
  • Handig om te weten is dat je enkele persoonlijke voorkeuren kan instellen:
    • welke alarmen en infoberichten voor jouw organisatie wil je zien op je homepagina van GIPOD?
    • wil je een dagelijkse of wekelijkse update via mail ontvangen?

Werken met alarmen en infoberichten

Stap 1: Aanmelden

Meld je aan in het GIPOD: aanmelden.

Je komt onmiddellijk op de homepagina van GIPOD terecht.

Stap 2: Bekijk het overzicht van alarmen en infoberichten

Op de homepagina van GIPOD wordt een overzicht getoond van de alarmen en infoberichten voor jouw organisatie.

• Bovenaan de blokken 'Alarmen' en 'Infoberichten' vind je telkens een algemene teller terug:
    • het totaal aantal alarmen voor jouw organisatie (en hoeveel daarvan ongelezen zijn door jou)
    • het totaal aantal infoberichten voor jouw organisatie (en hoeveel daarvan ongelezen zijn door jou)
  • Daarnaast wordt voor elke lijst apart aangegeven hoeveel alarmen of infoberichten er op dat moment zijn:
    • het eerste, grotere cijfer geeft het aantal alarmen of infoberichten weer
    • het tweede cijfer geeft het aantal ongelezen alarmen of infoberichten van dat type weer

Let op : lijsten waarin op dat moment geen alarmen of infoberichten zijn, worden niet weergegeven.

• Je kan de data van elke lijst exporteren naar een Excel-bestand door op de Rapport-knop te klikken.
  • Bovenaan in de balk van het GIPOD-scherm staat er een belletje met een getal erbij. Dit getal geeft altijd weer hoeveel ongelezen notificaties (alarmen & infoberichten) er zijn. Je kan dit altijd zien in GIPOD, op welke pagina je ook zit. Klik je op het belletje, dan kan je rechtstreeks naar de homepagina met de alarmen en infoberichten navigeren.

• Je kan ook de alarmen en infoberichten van een suborganisatie van jouw organisatie te bekijken. Selecteer daarvoor de gewenste organisatie in de dropdown box bovenaan. (enkel zichtbaar indien er suborganisaties zijn)
  • Wil je dit overzicht personaliseren en kiezen welke alarmen en infoberichten je te zien krijgt op deze pagina? Of dagelijks/wekelijks via mail op de hoogte gehouden worden over de openstaande alarmen en nieuwe infoberichten? Dit kan je allemaal instellen via de personaliseer-knop

Stap 3: Bekijk de alarmen of infoberichten in een specifieke lijst

Klik op de naam van de lijst om de inhoud open te klappen. Alle items die op dat moment in de lijst opgenomen zijn, worden getoond. Er kunnen verschillende lijsten tegelijkertijd opengeklapt staan. Als je opnieuw op de titelbalk van de lijst klikt, klapt deze terug dicht.

• De items zijn chronologisch gesorteerd, het meest recente staat eerst.
  • Ongelezen alarmen en infoberichten worden weergegeven in een iets fellere kleur en zijn gemarkeerd met een volle cirkel in de hoek rechtsboven.
  • Gelezen alarmen en infoberichten worden weergegeven in een iets lichtere kleur en zijn gemarkeerd met een holle cirkel in de hoek rechtsboven.

Klik op een kaartje indien je nog meer details wil zien. Het alarm zal nu ook automatisch als "gelezen" beschouwd worden.

Algemeen:

• Navigeer onmiddellijk naar de vorige/volgende detailfiche door op de pijltjes links/rechts te klikken.
  • Klik op het ID van een item (werkopdracht, manifestatie, omleiding, ...) om het dossier te openen. Indien je dit onmiddellijk in een nieuw tabblad wil openen, kan je klikken met de middelste toets van de muis (of het wieltje), ofwel rechtsklikken en kiezen voor de optie 'openen in nieuw tabblad', ofwel CTRL+klikken.
  • Klik op de cirkel rechtsboven om een alarm of infobericht als ongelezen/gelezen te markeren. Dit kan zowel in het kaartje in de lijst, als in de pop-up.

Voor alarmen:

• Je kan alarmen niet verbergen in de lijst, enkel wegwerken.
  • Alarmen die door een actie van de gebruiker worden weggewerkt, worden na het verwerken onmiddellijk uit de lijst verwijderd.
  • Sommige alarmen kan je rechtstreeks in de pop-up wegwerken, door bijv. status of periode aan te passen:
    • Mijn WO: afwijking status en periode
    • Mijn SYN: afwijking status en periode

Voor infoberichten:

• Infoberichten verdwijnen doorgaans na 30 dagen (tenzij ze niet langer relevant zijn, of worden bijgewerkt). Indien je een infobericht toch niet meer wil zien, kan je het verbergen door op het oogje te klikken. Dit kan zowel in het kaartje van het infobericht, als in de meer gedetailleerde pop-up.

• Wil je een verborgen infobericht toch terug zien? Vink dan de optie 'Toon verborgen berichten' aan. Alle verborgen infoberichten worden nu terug getoond in de lijsten. Klik opnieuw op het oogje - toon bericht - om het bericht terug in de lijst te tonen en vergeet de optie 'toon verborgen berichten niet af te vinken.