GRB-meldingen maken vanuit een synergie

Het Grootschalig Referentiebestand (GRB) is een databank met grootschalige gegevens zoals gebouwen, percelen, wegen, waterlopen en spoorbanen. Deze objecten worden gedetailleerd en nauwkeurig opgemeten. De GRB-databank is sinds eind 2013 gebiedsdekkend voor heel Vlaanderen. Het uitvoeren van wegenwerken kan terreinmutaties veroorzaken, waardoor het GRB niet meer overeenkomt met de werkelijkheid. Het GRB moet dan bijgewerkt worden ter hoogte van deze zogenaamde GRB-afwijking.

Indien een synergie één of meerdere werkopdrachten bevat die een GRB-afwijking veroorzaken, dan kan je via de knop Nieuwe melding een GRB-afwijking melden, zonder het GRB-meldingssysteem te moeten openen.  Om een nieuwe afwijking te kunnen melden, moet de synergie de status Uitgevoerd hebben.

GRB-afwijkingen beschrijven in hoofdzaak terreinmutaties, maar dit kunnen ook fouten of onvolledigheden zijn. De GRB-afwijkingen die via het GIPOD kunnen gemeld worden, zijn terreinmutaties. Niet alle werkopdrachten veroorzaken een GRB-afwijking. Voor wat wel of niet een GRB-afwijking is, wordt verwezen naar de handleiding voor het melden van GRB-afwijkingen. Zie http://grbms.agiv.be/Support/Default.aspx voor meer info.

Stap 1: Aanmelden

Meld je aan in het GIPOD: aanmelden.

Stap 2: Selecteer en open een synergie

Je kan op een aantal manieren een synergie selecteren en openen:

Zoeken synergieën Selecteer Synergie > Synergieën > Zoeken.
Zoeken gewijzigde synergieën Selecteer Synergie > Synergieën > Zoeken gewijzigde.
Open GIPOD-entiteit Op iedere pagina vind je rechtsbovenaan een veld. Vul er een ID in en klik op Open.

Elke bijdrager van een organisatie kan een GRB-melding maken vanuit een synergie waarvan zijn organisatie (of een onderliggende suborganisatie) piloot is.

Opmerking: om een nieuwe GRB-afwijking te kunnen melden, moet de synergie de status Uitgevoerd hebben.

Stap 3: Open het tabblad GRB-meldingen

Klik op de knop Nieuwe melding om vanuit het GIPOD een GRB-afwijking te melden, zonder het GRB-meldingssysteem te moeten openen. Deze knop is enkel beschikbaar indien de synergie de status Uitgevoerd heeft.

Stap 4: Selecteer een oorzaak en geef een verduidelijking

Pas indien nodig de zone aan van de GRB-afwijking. Selecteer een oorzaak en geef een verduidelijking. Vul indien gevraagd ook andere verplichte kenmerken in (bv. activiteit, type wijziging, ... ). Geef aan of je al dan niet beschikt/zal beschikken over een as-builtplan volgens de oude/nieuwe specificaties. (meer info over as-builtplannen)

Klik vervolgens op Melden.

De tabel vermeldt voor elke melding:

• het tijdstip waarop de melding gebeurd is;
  • wie de melding gemaakt heeft & tot welke organisatie deze persoon behoort.

Aanverwante onderwerpen:

Een nieuwe synergie aanmaken