Planaanvrager (PAV)

Een planaanvrager is een persoon of een organisatie die van plan is grondwerken uit te voeren in het Vlaamse Gewest.

Een planaanvrager dient een planaanvraag in. Zo brengt hij alle bij KLIP aangesloten Kabel- en Leidingbeheerders (KLB's) op de hoogte van zijn intentie om (graaf)werken uit te voeren.

De bij KLIP aangesloten KLB’s bezorgen de gegevens van hun kabels of leidingen via KLIP. De planaanvrager bekijkt de door zijn organisatie ingediende aanvragen en antwoorden in een viewer.

Er zijn twee types van planaanvragers:

  • Een professionele planaanvrager voert beroepshalve planaanvragen uit. Hij is verplicht zich eenmalig te registreren voor zijn organisatie. Een professionele planaanvrager raadpleegt niet enkel zijn eigen plannen, maar ook de plannen van zijn organisatie. Bovendien kan hij de opgevraagde plannen in IMKL-formaat downloaden. Wilt u plannen aanvragen voor uw werkgever of bedrijf, neem dan contact op met de Helpdesk Digitaal Vlaanderen.
  • Een particuliere planaanvrager raadpleegt enkel zijn eigen plannen en kan geen IMKL-gegevens downloaden. KLIP beschouwt u als een particuliere gebruiker als uw account niet gekoppeld is aan een organisatie. U zal een betalingsbewijs op eigen naam krijgen. Particulieren kunnen geen betalingsbewijzen krijgen op naam van een bedrijf of organisatie.

Er bestaan drie soorten planaanvragen:

  • Studiefase: een planaanvraag in de studiefase bij de werfvoorbereiding. De planaanvrager betaalt per planaanvraag een retributie die afhankelijk is van de grootte van de planaanvraagzone (€ 5 of € 10)
  • Uitvoering grondwerken: een planaanvraag voor het uitvoeren van grondwerken. Dit type planaanvraag is verplicht bij het uitvoeren van grondwerken. De planaanvrager betaalt per planaanvraag een retributie die afhankelijk is van de grootte van de planaanvraagzone (€ 5 of € 10). Bestelt u ook IMKL-data, dan betaalt u € 5 extra.
  • Opvragen aanwezige Kabel en leidingbeheerders: hier kunt u nakijken welke KLB’s er in een bepaald gebied aanwezig zijn. Deze aanvragen worden niet doorgestuurd naar de KLB’s. U zult dus ook geen kabel- en leidinginformatie krijgen en de aanvragen worden ook niet in het overzicht van planaanvragen bewaard. Dit type raadpleging is gratis.