GRB-meldingen maken vanuit een werkopdracht

Het Grootschalig Referentiebestand (GRB) is een databank met grootschalige gegevens zoals gebouwen, percelen, wegen, waterlopen en spoorbanen. Deze objecten worden gedetailleerd en nauwkeurig opgemeten. De GRB-databank is sinds eind 2013 gebiedsdekkend voor heel Vlaanderen. Het uitvoeren van wegenwerken kan terreinmutaties veroorzaken, waardoor het GRB niet meer overeenkomt met de werkelijkheid. Het GRB moet dan bijgewerkt worden ter hoogte van deze zogenaamde GRB-afwijking.

Indien een werkopdracht een GRB-afwijking veroorzaakt, dan kan je dit aangeven in de werkopdracht door het vinkje 'Veroorzaakt GRB-afwijking' aan te vinken. Het aanvinken hiervan zorgt ervoor dat de werkopdracht - eens ze uitgevoerd is - in de alarmlijst "Mijn WO : GRB-afwijking te melden" terechtkomt en dat het mogelijk wordt om - eventueel vanuit een synergie - een GRB-afwijking te melden.

GRB-afwijkingen beschrijven in hoofdzaak terreinmutaties, maar dit kunnen ook fouten of onvolledigheden zijn. De GRB-afwijkingen die via het GIPOD kunnen gemeld worden, zijn terreinmutaties. Niet alle werkopdrachten veroorzaken een GRB-afwijking. Voor wat wel of niet een GRB-afwijking is, wordt verwezen naar de “Handleiding voor het melden van GRB-afwijkingen”. Zie http://grbms.agiv.be/Support/Default.aspx voor meer info.

Stap 1: Aanmelden

Meld je aan in het GIPOD: aanmelden.

Stap 2: Selecteer en open een werkopdracht

Je kan op een aantal manieren een werkopdracht selecteren en openen:

Zoeken werkopdrachten   Selecteer Innames > Werkopdrachten > Zoeken.
Zoeken gewijzigde werkopdrachten Selecteer Innames > Werkopdrachten > Zoeken gewijzigde.
Zoeken aanwezigheden Selecteer Aanwezigheden > Zoeken.
Zoeken gewijzigde aanwezigheden Selecteer Aanwezigheden > Zoeken gewijzigde.
Open GIPOD-entiteit Op iedere pagina vind je rechtsbovenaan een veld. Vul er een ID in en klik op Open.

Elke bijdrager van een organisatie kan een GRB-afwijking via een werkopdracht van zijn organisatie of onderliggende suborganisaties melden. Ook een gedelegeerde aannemer/bijdrager die delegatierechten voor de GRB-melding ontvangen heeft, zal een GRB-afwijking kunnen melden.

Opmerking: om een nieuwe GRB-afwijking te kunnen melden, moet de werkopdracht de status Uitgevoerd hebben. 

Stap 3: Open het tabblad GRB-meldingen

Klik op de knop Nieuwe melding om vanuit het GIPOD een GRB-afwijking te melden, zonder het GRB-meldingssysteem te moeten openen. Deze knop is enkel beschikbaar indien de werkopdracht de status Uitgevoerd heeft.

Stap 4: Selecteer een oorzaak en geef een verduidelijking

Pas indien nodig de zone aan van de GRB-afwijking. Selecteer een oorzaak en geef een verduidelijking. Vul indien gevraagd ook andere verplichte kenmerken in (bv. activiteit, type wijziging, ... ). Geef aan of je al dan niet beschikt/zal beschikken over een as-builtplan volgens de oude/nieuwe specificaties. (meer info over as-builtplannen

Klik vervolgens op Melden.

De tabel vermeldt voor elke melding:

  • het tijdstip waarop de melding gebeurd is,
  • wie de melding gemaakt heeft & tot welke organisatie deze persoon behoort, 
  • of de melding gebeurd is vanuit een werkopdracht of vanuit een synergie.

Stap 5: Stuur een as-builtplan door naar Informatie Vlaanderen(indien je hierover beschikt)

Indien je voor de werkopdracht ook over een as-builtplan beschikt, kan je dit rechtstreeks vanuit GIPOD doorsturen.

Klik onder de tabel met uitgevoerde meldingen op de link "Stuur het plan dan door naar Informatie Vlaanderen". Een nieuwe pagina (buiten GIPOD!) opent waarop je met 1 druk op de knop kan aanmelden (zonder opnieuw je gegevens te moeten ingeven). Daarna word je door een wizard geleid zodat je vlotjes je as-builtplan kan opladen en doorsturen naar Informatie Vlaanderen.

Meer info over as-builtplannen

Aanverwante onderwerpen:

Een nieuwe werkopdracht aanmaken

Een werkopdracht zoeken

Gewijzigde werkopdrachten zoeken

Delegaties voor werkopdrachten zoeken

Een werkopdracht raadplegen

Een werkopdracht wijzigen

Een werkopdracht verwijderen

 

Interesse kenbaar maken in een werkopdracht