Gedaan met laden. U bevindt zich op: Hybride werken - huisvestingsprincipes Hybride werken

Hybride werken - huisvestingsprincipes

De voorbije jaren zijn we met zijn allen ‘hybride’ beginnen werken. We werken meer en meer samen met collega’s vanop verschillende locaties en op verschillende tijdstippen, waarbij het kantoorgebouw slechts één van de mogelijke werklocaties is. Om tegemoet te komen aan die nieuwe hybride werkrealiteit werden de huisvestingsprincipes in de gebouwen in beheer van Het Facilitair Bedrijf aangepast.

Hybride werken

Bekijk het filmpje en de gedetailleerde uitleg eronder voor meer duiding bij deze principes.

Inhoud is aan het laden

De huisvestingsprincipes: wat verandert er concreet?

Het kantoorgebouw van de toekomst moet een plek zijn die goesting geeft om te komen werken en die de verplaatsing meer dan waard is.

De huisvestingsprincipes gelden voor

Meer info voor experten en contactpersonen vastgoed

1. Werkplekcatalogus

Overzicht van de verschillende bouwblokken van de twee zones van de niet-publieke bewonerszone. Het vormt een leidraad voor nieuwbouwprojecten en is richtinggevend voor herhuisvestingsprojecten die veel meer onderhevig zijn aan bouwtechnische en budgettaire beperkingen.

Toegewezen zone

De toegewezen kantoorzone is een onderdeel van de bewonerszone. Veeleer dan voor elke werknemer een individuele werkplek te voorzien, vind je er een variatie aan activiteitgebonden zones en werkplekken. Ze worden aangeboden in een ‘kamerconcept’ (‘kamers’ zijn open ruimten die gebufferd worden door wanden of lokalen) waarin individuele plekken en samenwerkplekken, maar ook open en afgesloten ruimten (de verhouding is ongeveer 50/50) elkaar afwisselen.

In de toegewezen zones kan je volgende ruimtes terugvinden:

Gedeelde zone

De gedeelde kantoorzone is een onderdeel van de bewonerszone met individuele (niet noodzakelijk beeldscherm-)werkplekken en samenwerkplekken in een mix van open en gesloten ruimten, maar deze zijn niet toegewezen aan een specifieke entiteit. Ze zijn dus door alle medewerkers van de Vlaamse overheid te gebruiken, ongeacht hun standplaats. De gedeelde zone omvat geen vast bepaald aantal beeldschermwerkplekken, maar wel gedeelde faciliteiten met meerwaarde voor de gebruikers.

De gedeelde zone is opgesplitst in specifieke ruimtes, elk met een eigen thematiek. Hieronder worden 4 mogelijke invullingen verder in detail beschreven, aangevuld met de beschrijving van de specifieke bouwblokken waaruit deze gedeelde zones zijn opgebouwd. Twee van deze zones zijn gericht op sociale interactie en samenwerking, de andere twee op individueel werk in een specifieke sfeer en architectuur. Deze thema’s zijn richtinggevend en kunnen wijzigen in functie van het project, (toekomstige) behoeften van de gebruikers en voortschrijdende inzichten.

Deze vier specifieke gedeelde zones kunnen elk omwille van energiebeheer op dal momenten (bv vakantie, woensdagen of vrijdagen) op een lager comfortniveau geplaatst worden.

In de verschillende gedeelde zones kan je volgende ruimtes terugvinden:

  1. Berekeningswijze oppervlakte/werkplekken