chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Voordelen digitale handtekenmap

  Zowel documenten rechtstreeks aangeboden ter ondertekening als aangeboden via andere toepassingen komen in aanmerking.

  • Met de toepassing 'digitale handtekenmap' kunnen entiteiten en hun gebruikers hun documenten tekenklaar maken en vervolgens aanbieden voor digitale ondertekening door één of meerdere personen.

   Tot 30 juni 2017 beschikken gebruikers nog over de oude applicatie Digitaal Tekenplatform DTPv1, enkel voor het tekenklaar maken van documenten. Deze toepassing wordt uitgefaseerd.

  • Entiteiten zullen digitaal tekenen kunnen integreren in hun applicatie(s) via webservices, met het oog op het optimaliseren van de bedrijfsprocessen (gepland).

  Hoe werkt het?

  Met de dienst digitaal tekenen zet je verschillende bestandsformaten om naar tekenklare pdf-documenten. Deze onderteken je - of laat je ondertekenen - met je elektronische identiteitskaart (eID).

  Kenmerken digitale handtekening

  • Een digitale handtekening garandeert de integriteit van een document: de digitale handtekening bevestigt dat het document na ondertekening niet gewijzigd werd.
  • Een digitale handtekening met een Belgische elektronische identiteitskaart (eID) bevestigt de identiteit van de ondertekenaar.
  • De ondertekening is onweerlegbaar: de ondertekenaar kan niet ontkennen dat hij/ zij het document ondertekend heeft.

  Meerwaarde voor de klant

  Gratis

  Het gebruik van de dienst digitaal tekenen is kosteloos.

  Juridisch geldig

  De dienst is conform de VERORDENING (EU) Nr. 910/2014 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 23 juli 2014 betreffende elektronische identificatie en vertrouwensdiensten voor elektronische transacties in de interne markt. Deze verordening creëert o.a. een wettelijk kader voor de digitale handtekening op basis van de Belgische eID.

  Ondersteuning van verschillende documentformaten

  De digitale handtekenmap kan de gangbare documentformaten (MS Office, OpenOffice, PDF, RTF) gemakkelijk converteren naar een pdf-document dat ondertekend kan worden.

  Open standaard

  PDF/A2 is een open standaard die wordt ondersteund door verschillende platformen als Windows, Linux en Mac. Dit zorgt ervoor dat het uitwisselen tussen je organisatie en andere partijen vlot verloopt. Daarenboven garandeert de PDF/A2 standaard ‘Long Term Validation’ van documenten, m.a.w. PDF/A2 garandeert dat documenten zelfs op lange termijn leesbaar zullen blijven.

  Handtekenen door meerdere partijen gekoppeld aan een werkstroom

  Wanneer je een document wil laten tekenen, is het mogelijk om aan het document een werkstroom te koppelen - samen met één of meerdere handtekenvelden. Zo kan je een document gemakkelijk laten ondertekenen door verschillende partijen. Dit levert je een serieuze winst op in doorlooptijd, terwijl je als eigenaar van het document constant de toestand van het document kan controleren.

  Delegeren

  De ondertekenaar kan gedurende zijn afwezigheid zijn bevoegdheid delegeren. De documenten komen automatisch bij de door ondertekenaar aangeduide medewerker terecht.

  Meerdere documenten tegelijkertijd ondertekenen

  Je kan verschillende documenten tegelijkertijd ondertekenen met je eID door slechts eenmaal je pincode in te geven.

  Gebundelde documenten ondertekenen

  Je kan verschillende documenten die bij elkaar horen, opladen als één pakket dat als een geheel behandeld wordt.

  Correct certificaat

  De ondertekenaar ondertekent steeds met het juiste certificaat op zijn eID.

  Gebruiksvriendelijk

  Een groot voordeel van pdf is het 'what you see is what you sign'-principe (WYSIWYS). De pdf’s worden weergegeven zoals het oorspronkelijke document, aangevuld met de handtekening(en). Het WYSIWYS-principe werkt intuïtief en verhoogt de acceptiegraad van digitaal tekenen.

  Groene ICT: minder papier

  Digitaal tekenen zorgt voor een vermindering van de papierberg. Teksten dienen niet meer afgedrukt te worden, noch fysisch heen en weer gestuurd tussen verschillende ondertekenaars.