chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Afgerond experiment: Manual.to

  Manual.to & AHOVOKS: zelf eenvoudig manuals creëren voor de Examencommissie


  Manual.to is een Vlaamse start-up die een toepassing heeft gecreëerd waarmee snel en eenvoudig manuals aangemaakt kunnen worden.  Met hun eenvoudige web editor kan er een foto of filmpje opgeladen worden en daaraan tekst toegevoegd worden. De manual kan dan makkelijk via een QR code of een link gedeeld worden.

  De Examencommissie (die onderdeel uitmaakt van AHOVOKS) heeft als opdracht iedereen de kans te geven om een diploma secundair onderwijs te behalen. Hiertoe organiseert ze jaarlijks zo’n 50.000 examens voor bijna 6.000 kandidaten. Met een jong en snel wisselend doelpubliek heeft de Examencommissie nood aan een toegankelijke en laagdrempelige communicatie. Voor de vele richtlijnen en instructies in het examencentrum was ze op zoek naar een handige tool om beeld en tekst te combineren in compacte handleidingen. 

  In dit experiment ging de Examencommissie aan de slag met de toepassing van Manual.to om te bekijken in welke mate ze hiermee zelf instructiefilmpjes kunnen maken voor de kandidaten bij de start van een examen, voor de toezichters in het examencentrum én voor de briefing van kandidaten die een assessment dienen af te leggen.  

  Bevindingen

  Manual.to bood volgens AHOVOKS heel wat troeven die de moeite waard waren voor een challenge. Wat de Examencommissie vooral aansprak was de evenwaardige combinatie van beeld en tekst, de stapsgewijze opbouw en de gebruiksvriendelijkheid. Verschillende medewerkers kregen een korte opleiding van een halve dag en kregen begeleiding waar nodig bij het maken van instructies voor verschillende types van examens. 

  Door de coronacrisis kwam de challenge moeilijk op gang. De sluiting van het examencentrum tijdens de lockdown vroeg alle aandacht. Maar bij de heropening bleken de manuals voor AHOVOKS de manier om de toezichters in het examencentrum snel te informeren over alle maatregelen en gewijzigde procedures in het examencentrum. Ook voor de kandidaten bleken ze een meerwaarde. Toen ze voor het eerst een online examen moesten afleggen van thuis uit, kwam er zoveel info op hen af dat een manual met duidelijke beelden geen overbodige luxe was. "Gelukkig hadden we net op dat moment een licentie genomen en beslist om er echt mee aan de slag te gaan bij AHOVOKS".