chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Challenge: Digitaal vrijetijds-platform voor jongeren binnen de gemeenschapsinstellingen

  Entiteit 

  Omgeving

  Uiterste datum van indiening voorstel Momenteel geen dwingende deadline
  Contact

  Stephane Coppens, coördinator Sandbox Vlaanderen
  sandbox@vlaanderen.be
  +32 485 30 90 11

  Context 

  Kind en Gezin, Jongerenwelzijn en een deel van het aanbod van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) vormen samen sinds 1 januari 2020 het nieuwe agentschap Opgroeien. Het agentschap bundelt de krachten om zo veel mogelijk kansen te creëren voor alle kinderen en jongeren en hun gezinnen die in Vlaanderen en Brussel opgroeien. De dienstverlening gaat van preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang, tot het Groeipakket, pleegzorg, adoptie, jeugdhulp en de aanpak van jongeren die delicten plegen.

  Opgroeien staat in voor de erkenning, aansturing en subsidiëring van heel wat organisaties en diensten in de jeugdhulp. Dat zijn private organisaties die minderjarigen begeleiden of opvangen.

  Een aantal diensten en organisaties in de jeugdhulp maken zelf deel uit van Opgroeien, met name:

  Deze challenge kadert binnen de werking van de gemeenschapsinstellingen. De gesloten begeleiding binnen de gemeenschapsinstellingen omvat een geïndividualiseerd forensisch traject voor de minderjarige (vermoedelijke) delictpleger, waarbij actief wordt toegewerkt naar re-integratie in de samenleving;

  Er zijn meerdere gemeenschapsinstellingen in Vlaanderen:

  Binnen de gemeenschapsinstellingen verblijven jongeren tussen 12 en 18 jaar die een misdrijf gepleegd hebben en onder toezicht staan van de jeugdrechter.

  Ze kunnen beschikken over een tablet aangeboden door de gemeenschapsinstelling. Zelf mogen ze niet beschikken over hun eigen devices.

  Binnen het kader van de gesloten setting mogen ze niet vrij communiceren met de buitenwereld. Daardoor kan men dus niet de mogelijkheid aanbieden om vrij op internet te gaan. Alle websites die de mogelijkheid bieden om te communiceren via één of andere weg zijn dus verboden (chatten, berichten sturen, comments plaatsen,…).

  Omschrijving

  Voor deze challenge zijn we op zoek naar een systeem waarbij de jongeren in de gemeenschapsinstellingen op een tablet of smartphone (die door de instelling aan hen ter beschikking gesteld wordt) via een beveiligd platform kunnen genieten van volgende zaken:

  • Muziek beluisteren
  • Films bekijken
  • TV kijken
  • E-boeken en strips te lezen
  • Games spelen
  • Informatieve sites bezoeken via een beveiligde internettoegang die spontaan websites met communicatiefuncties niet toelaat.

  De tijdsduur die elke jongere mag besteden op het platform per dag, dient instelbaar te zijn.  Eventueel kan het platform ook aangepast worden per leeftijdscategorie.

  Belangrijk hierbij is ook dat de begeleiders van leefgroep dan ook geen de controle meer moeten uitoefenen op wat de jongeren doen en voor hoe lang.

  Belangrijke randvoorwaarden:

  1. De namen van de jongeren mogen nergens opgeslagen of geregistreerd worden
  2. Er mogen geen communicatiemogelijkheden met de buitenwereld zijn op de websites of andere toepassingen die via het platform te bezoeken zijn
  3. Er wordt rekening gehouden met een gemiddeld verbruik van bandbreedte
  4. Het systeem is makkelijk aanpasbaar (uitbreidingsmogelijkheden)
  5. De mogelijkheid bestaat om bepaalde content te blokkeren 

  Jouw voorstel indienen

  Heb jij een oplossing voor deze challenge? Laat het ons snel weten!

  Download hier het sjabloon om jouw voorstel in te dienen. Stuur het ingevulde document naar sandbox@vlaanderen.be. We nemen contact met je op om verder af te spreken. 

  Wat levert het mij op?

  Sandbox Vlaanderen werkt met het principe van de ‘gesloten portefeuille’. Dat betekent dat er geen vergoedingen worden betaald, door geen van de partijen. Er zijn wel tal van andere voordelen:     

  • De Vlaamse overheid engageert zich om jouw product in de praktijk te testen. Elke partij engageert zich om van het experiment een succes te maken, voor iedereen. Succes kan bestaan uit nieuwe kennis, inzichten en ervaring - ook al blijkt de ingezette technologie (nog) niet echt een goede oplossing voor het probleem. 
  • Je kan de Vlaamse overheid als referentie gebruiken, ook al is jouw oplossing niet in productie genomen.  
  • Jouw start-up krijgt visibiliteit binnen en buiten de Vlaamse overheid. Twee maal per jaar organiseert Sandbox Vlaanderen een event waarop iedereen van de Vlaamse overheid welkom is. Alle experimenten van de voorbije zes maanden worden voorgesteld door een vertegenwoordiger van de dienst en de onderneming, samen op het podium. Zo bereik je als onderneming heel wat andere overheidsdiensten die mogelijk werken aan een lastenboek… . 
  • Als onderneming die een experiment met Sandbox Vlaanderen heeft uitgevoerd, word je voortaan op alle events uitgenodigd.  
  • Tot twee jaar na je experiment kan je gebruik maken van de accommodatie van Sandbox Vlaanderen in het Herman Teirlinckgebouw in Brussel. Je kan hier potentiële klanten binnen de overheid ontvangen, je product demonstreren … . 
  • Sandbox Vlaanderen is geen incubator, en levert geen coaching of begeleiding. Maar we verwijzen je graag door naar de persoon of de organisatie binnen ons netwerk die jou verder kan helpen. Ook dat maakt deel uit van onze matchmaking. 
  • Jij inspireert de overheid in haar zoektocht naar innovatieve oplossingen. En wie weet is het een opstap naar meer…