chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Challenge: 'Hey Siri' voor gebouwen

  Entiteit 

  Het Facilitair Bedrijf

  Uiterste datum van indiening voorstel Momenteel geen dwingende deadline
  Contact

  Stephane Coppens, coördinator Sandbox Vlaanderen
  sandbox@vlaanderen.be
  +32 485 30 90 11

  Context

  Het Facilitair Bedrijf is het agentschap van de Vlaamse overheid dat de grote kantoorgebouwen beheert waarin de administratie van de Vlaamse overheid zetelt. Dit beheer omvat onder meer werkplekdiensten, ICT, catering, schoonmaak, vastgoedbeheer, technisch beheer, …. Het Facilitair Bedrijf legt een sterke nadruk op een kwaliteitsvolle, effectieve, marktconforme en zuinige dienstverlening.

  Het Facilitair Bedrijf zet sterk in op persoonlijke gebruikerservaring in haar gebouwen. Zo heeft het een reservatiesysteem voor vergaderzalen, een reservatiesysteem voor assets (vergadermateriaal, dienstfietsen en wagens, catering, ….) en een heel arsenaal aan sensoren om bezetting, gebruik, comfort etc te meten...

  De functionaliteiten van al deze systemen zijn ter beschikking van alle gebruikers van een gebouw via een web toepassing of een app. De data wordt centraal opgevangen in een datalake.

  Omschrijving

  Persoonlijke gebruikservaring staat anno 2020 centraal in een gebouw. Een gebouw is er ten behoeve van de gebruiker.  Daarom zouden we graag een laag artificiële intelligentie toevoegen aan de bestaande functionaliteiten die Het Facilitair Bedrijf beheert en aanbiedt in haar gebouwen. Zo creëren we en een soort van 'Hey Siri' voor gebouwen, die de medewerker of de bezoeker door het gebouw loodst...

  In het Herman Teirlinck gebouw wordt dat dan een ‘Hey Herman’, In Hendrik Conscience, een ‘Hey Hendrik’, ‘Hey Anna’, ‘Hey Virginie’ etc...

  Gebruikers van een gebouw kunnen dan via één app alle mogelijke functionaliteiten die beschikbaar zijn in een gebouw aansturen of consulteren: het reserveren van een zaal met bijhorende catering, een dienstfiets reserveren, de weg zoeken naar de vergaderzaal, bekijken om hoe laat je best gaat lunchen zodat je niet hoeft aan te schuiven, nagaan waar er nog een werkplek vrij is, …

  We zijn hiervoor op zoek naar een methodiek die de bestaande big data combineert met een laag intelligentie.  Hoe meer dit systeem kan leren over de gebruiker, zijn gewoonten, zijn ervaringen en zijn voorkeuren, hoe beter dat 'Hey Herman' zal kunnen adviseren.

  Uiteraard is privacy hier een belangrijk aandachtspunt.  

  Jouw voorstel indienen

  Heb jij een oplossing voor deze challenge? Laat het ons snel weten!

  Download hier het sjabloon om jouw voorstel in te dienen. Stuur het ingevulde document naar sandbox@vlaanderen.be. We nemen contact met je op om verder af te spreken. 

  Wat levert het mij op?

  Sandbox Vlaanderen werkt met het principe van de ‘gesloten portefeuille’. Dat betekent dat er geen vergoedingen worden betaald, door geen van de partijen. Er zijn wel tal van andere voordelen:     

  • De Vlaamse overheid engageert zich om jouw product in de praktijk te testen. Elke partij engageert zich om van het experiment een succes te maken, voor iedereen. Succes kan bestaan uit nieuwe kennis, inzichten en ervaring - ook al blijkt de ingezette technologie (nog) niet echt een goede oplossing voor het probleem. 
  • Je kan de Vlaamse overheid als referentie gebruiken, ook al is jouw oplossing niet in productie genomen.  
  • Jouw start-up krijgt visibiliteit binnen en buiten de Vlaamse overheid. Twee maal per jaar organiseert Sandbox Vlaanderen een event waarop iedereen van de Vlaamse overheid welkom is. Alle experimenten van de voorbije zes maanden worden voorgesteld door een vertegenwoordiger van de dienst en de onderneming, samen op het podium. Zo bereik je als onderneming heel wat andere overheidsdiensten die mogelijk werken aan een lastenboek… . 
  • Als onderneming die een experiment met Sandbox Vlaanderen heeft uitgevoerd, word je voortaan op alle events uitgenodigd.  
  • Tot twee jaar na je experiment kan je gebruik maken van de accommodatie van Sandbox Vlaanderen in het Herman Teirlinckgebouw in Brussel. Je kan hier potentiële klanten binnen de overheid ontvangen, je product demonstreren … . 
  • Sandbox Vlaanderen is geen incubator, en levert geen coaching of begeleiding. Maar we verwijzen je graag door naar de persoon of de organisatie binnen ons netwerk die jou verder kan helpen. Ook dat maakt deel uit van onze matchmaking. 
  • Jij inspireert de overheid in haar zoektocht naar innovatieve oplossingen. En wie weet is het een opstap naar meer…