chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Digitale assistentie en ondersteuning bij het beantwoorden van wegwijs- en eerstelijnsinformatievragen aan de Vlaamse overheid

  Onthaalmedewerker

  Bedenker van het idee

  Naam en voornaam

  Verlé Daniël

  Entiteit

  VLAIO

  Het idee

  Het idee is om wegwijs- en eerstelijnsinformatievragen gericht aan de Vlaamse overheid op een geautomatiseerde manier digitaal of via een spraakassistent te laten beantwoorden.

  Als oplossing voor

  Het probleem dat dit idee wil oplossen situeert zich in eerste instantie bij de Vlaamse overheidsinstellingen die beschikken over een ‘fysiek’ onthaal dat bezoekers wegwijs maakt. De permanentie daarvan verzekeren ligt - met een beperkt aantal personeelsleden - immers niet altijd voor de hand. Bovendien stelt zich tijdens de meest drukke momenten vaak het bijkomende probleem dat bezoekers enige tijd moeten wachten vooraleer ze hun vraag kunnen stellen aan de onthaalmedewerker.

  In tweede instantie biedt dit idee ook een oplossing voor de personeelsleden die instaan voor het beantwoorden van vragen naar eerstelijnsinformatie (gesteld via mail, chat, Whatsapp, enz.). Heel wat van die vragen zijn immers vrij gelijkaardig en kunnen in bepaalde categorieën ondergebracht worden, wat maakt dat de inhoudelijke antwoorden erop in die gevallen (quasi) identiek zijn. Ook hier kan aan een automatisering van het verstrekken van antwoorden worden gedacht.

  Bovenstaande issues kunnen dus in grote mate opgelost worden door in de toekomst naast een fysiek onthaal ook gebruik te maken van een ‘virtueel’ onthaal. Zo’n digitaal ondersteund onthaal draagt uiteindelijk bij tot een meer klantvriendelijke, beter bereikbare, professionele en innovatieve Vlaamse overheid.