chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Sandbox Vlaanderen - afgerond experiment Lantana

  Voorspellen van het aantal inschrijvingen examens – Lantana en de Examencommissie

  AHOVOKS is het Vlaams overheidsagentschap dat zich samen met verschillende onderwijspartners inzet voor levenslang leren voor iedereen. De examencommissie – die deel uitmaakt van het agentschap – heeft als voornaamste opdracht iedereen de kans geven om een diploma secundair onderwijs te behalen.

  De Examencommissie secundair onderwijs biedt jongeren die in het regulier onderwijs uit de boot zijn gevallen een tweede kans om het diploma secundair onderwijs te behalen. Daartoe organiseert ze jaarlijks zo’n 50.000 examens voor bijna 6.000 kandidaten.

  De Examencommissie organiseert het hele jaar door examens, waarop kandidaten kunnen inschrijven. De planning van deze examens gebeurt meer dan zes maanden op voorhand. Deze planning moet zoveel mogelijk afgestemd zijn op de vraag van kandidaten. Met een eigen methodologie maakt de Examencommissie reeds voorspellingen van hoeveel deelnemers er zullen zijn voor een specifiek examen. Maar deze methodologie is erg arbeidsintensief en tijdrovend. Om na te gaan of automatisch te voorspellen valt hoeveel kandidaten zich zullen inschrijven voor een bepaald examen op een bepaalde datum, lanceerde AHOVOKS hierrond een Sandbox-challenge.

  Lantana, een Vlaamse start-up met een focus op artificial intelligence (en ook actief in blockchain), ging samen met AHOVOKS deze uitdaging aan. AHOVOKS leverde de data met betrekking tot inschrijvingen voor en deelname aan de examens van de voorbije jaren aan. Lantana liet hier haar algoritmes op los om op die manier op zoek te gaan naar de voorspellende variabelen. Doelstelling van het experiment was om na te gaan of we effectief – en accurater - kunnen voorspellen hoeveel kandidaten zich zullen inschrijven voor een bepaald examen op een bepaalde datum.

  De resultaten van dit experiment waren veelbelovend. Zo slaagde Lantana erin om voor examens tot 100 inschrijvingen de voorspelling een stuk accurater te maken dan de gebruikte methodologie van de Examencommissie. Ook bij examens met meer dan 100 inschrijvingen was de accuraatheid van de voorspelling hoger dan bij de metodologie van de Examencommissie, al was het verschil hier kleiner. Naast de hogere nauwkeurigheid van de voorspellingen bood de methodologie van Lantana nog het bijkomend voordeel dat deze een heel stuk minder arbeidsintensief en tijdssrovend is voor de Examencommissie.