chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Wedstrijd 'API van het jaar 2020'

  Informatie Vlaanderen wil het API-beleid in Vlaanderen stimuleren en goede praktijken in de kijker zetten. Daarom organiseren wij voor de tweede maal de wedstrijd 'API van het jaar'. We delen awards uit voor ‘Beste API’ of ‘Beste toepassing van een API’. De prijzen werden uitgereikt door administrateur-generaal Barbara Van den Haute tijdens de liveshow van de Trefdag Digitaal Vlaanderen op 26 november 2020 .  

  Zowel overheden, lokale besturen als bedrijven stuurden interessante en boeiende projecten in. De 7-koppige jury koos na zorgvuldig wikken en wegen twee winnaars. De award voor ‘beste toepassing van een API’ ging naar ‘Ontsluiten van de EPC-rekenmotor’ van het Vlaams Energieagentschap. ‘Telraam’ van Transport & Mobility Leuven viel de award voor ‘beste API’ te beurt.

  Beste API

  De award voor beste API ging naar Telraam van Transport & Mobility Leuven. Telraam geeft mensen de kans om verkeersmetingen uit te voeren. Via deze eenvoudige en innovatieve technologie registreren burgers zelf het aantal auto’s, zwaar verkeer, bussen, fietsers en voetgangers in hun straat.

  Telraam haalde het van het project Chiron van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken en POM-betaallink van Peace of Mind.

  Kris Vanherle van Transport & Mobility Leuven: “We zijn nog maar anderhalf jaar bezig en erg blij met deze erkenning. We gaan verder op het ingeslagen pad.”

  Beste toepassing van een API

  De award voor de beste toepassing van een API ging naar Ontsluiten van de EPC-rekenmotor van het Vlaams Energieagentschap.  Bij het verhuren of verkopen van een woning is een EnergiePrestatieCertificaat (EPC) wettelijk verplicht. Hiervoor is een berekening nodig via de EPC-rekenmotor. De rekenregels zijn erg complex. Om de EPC-berekeningen toegankelijker te maken werden API's ontwikkeld die met de nodige input de officiële EPC-rekenmotor aanroepen. Zo hoeft de gebruiker niet zelf deze rekenregels te implementeren en is hij zeker dat de meest recente EPC-berekeningen uitgevoerd worden.

  Ontsluiten van de EPC-rekenmotor haalde het van het project Discimus van het Agentschap voor Onderwijsdiensten en het project Geoportaal Legger van Orbit Geospatial Technologies.

  Mieke Deurinck van het Vlaams Energieagentschap: “Voor ons betekent dit veel. We zijn heel erg blij met deze award. Het toont aan dat ons werk wordt gewaardeerd.”

  6 genomineerden

  Op 14 oktober werden de genomineerden voor de wedstrijd bekend gemaakt. Je vindt ze hieronder.

  Beste API: 

  • Chiron (Department Mobiliteit en Openbare Werken)
   • Chriron is een centrale rittendatabank om taxiritten bij te houden. Sinds 1 januari 2020 zijn de drempels om een taxivergunning te krijgen verlaagd en mag de prijs voor een rit zelf bepaald worden. Taxibedrijven zijn wel verplicht om elke taxitrit te registreren via de Chriron Rit API.
  • POM-betaallink (Peace of Mind)
   • POM stelt een set van API’s ter beschikking die de online betaling van facturen, mogelijk maakt. Via een API-verbinding vragen ondernemingen en organisaties POM-betaallinks op. Die koppelen ze aan facturen. Klanten betalen vervolgens makkelijk via een handige betaalknop of een QR-code.
  • Telraam (Transport & Mobility Leuven)
   • Telraam geeft mensen de kans om verkeersmetingen uit te voeren. Via deze eenvoudige en innovatieve technologie registreren burgers zelf het aantal auto’s, zwaar verkeer, bussen, fietsers en voetgangers.

  Beste toepassing van een API

  • Discimus (Het Agentschap voor Onderwijsdiensten)
   • Het Agentschap voor Onderwijsdiensten houdt via de toepassing Discimus gegevens bij over de aanwezigheden en afwezigheden van leerlingen. Daarbij maakt het agentschap gebruik van API’s die zijn ingebouwd in de softwarepakketten van scholen voor leerlingenadministratie.
  • Geoportaal Legger (Orbit Geospatial Technologies)
   • Geoportaal Legger is een veilig en gebruiksvriendelijk doorgeefluik voor de meest actuele gegevens over het kadaster, inwoners of de Verrijkte KruispuntBank Ondernemingen. Gebruikers met de nodige machtigingen consulteren de gegevens via het gegevensdelingsplatform MAGDA.
  • Ontsluiten van de EPC-rekenmotor (Vlaams Energieagentschap)
   • Bij het verhuren of verkopen van een woning is een EnergiePrestatieCertificaat (EPC) wettelijk verplicht. Hiervoor is een berekening nodig via de EPC-rekenmotor. De rekenregels zijn erg complex. Om de EPC-berekeningen toegankelijker te maken werden API's ontwikkeld die met de nodige input de officiële EPC-rekenmotor aanroepen. Zo hoeft de gebruiker niet zelf deze rekenregels te implementeren en is hij zeker dat de meest recente EPC-berekeningen uitgevoerd worden.

  Waarom een API-award?

  API (Application Programming Interface) wordt soms omschreven als een stopcontact voor data. Het zorgt ervoor dat twee verschillende applicaties met elkaar kunnen communiceren en elkaar toegang kunnen geven tot informatie. Steeds meer overheden en organisaties zien het belang in van dergelijke stopcontacten omdat ze vlot data laten stromen tussen toepassingen en partners. API’s zorgen bovendien voor administratieve vereenvoudiging, voor innovatie en ze stimuleren samenwerking.

  Hoe kon u deelnemen? 

  API-projecten konden ingediend worden tot en met 10 september 2020. Onze jury kiest de winnaars. Er moest een link zijn met de publieke sector en de API moest operationeel en voldoende beschreven zijn. Alle ondernemingen, overheidsinstanties en lokale besturen konden deelnemen. De awards worden uitgereikt in november.

  Tijdslijn

  10 september: laatste dag voor het indienen van een project

  Tweede helft oktober: we maken de genomineerden bekend via onze website

  26 november: uitreiking van de awards op de Trefdag Digitaal Vlaanderen

  Prijs

  De genomineerden worden uitgenodigd op de de Trefdag Digitaal Vlaanderen. De winnaars van een award lichten hun project kort toe en krijgen de nodige aandacht via onze mediakanalen.

  Jury

  Onze jury kiest de winnaars. De jury telt zeven leden die actief zijn binnen de overheid en onderzoeksinstellingen. Barbara Van Den Haute, administrateur-generaal van Informatie Vlaanderen is voorzitter.

  Winnaars editie 2019

  Op 27 november 2019 maakte Informatie Vlaanderen de winnaars bekend van de allereerste editie van de API-awards 2019. De award voor ‘beste toepassing van een API’ ging naar Realsmart van CIB Vlaanderen vzw. De Uitdatabank van Publiq nam de award voor ‘beste API’ in ontvangst. Meer informatie over de genomineerden en winnaars van vorig jaar vindt u op deze pagina.