chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  “Flanders is a great place to start. You guys get it!”

  woensdag, 30 september 2020

  Virtuele themamiddag over Solid groot succes

  Op maandag 28 september organiseerde Informatie Vlaanderen samen met imec en de Universiteit Gent een themamiddag over Solid. Met het project Solid wil Sir Tim Berners-Lee, de uitvinder van het World Wide Web, burgers terug controle geven over hun eigen gegevens. Niemand minder dan de webpionier zelf kwam aan het woord op onze virtuele themamiddag. Ook minister-president Jan Jambon sprak de enthousiaste deelnemers toe.

  Sir Tim Berners-Lee wil gebruikers terug baas maken van hun eigen data. Daarvoor startte hij het project Solid op. Daarmee beslis je zelf waar je gegevens terechtkomen, wie ze kan zien, welke apps toegang krijgen en met wie je ze wil delen.

  Professor Ruben Verborgh van Universiteit Gent – imec is een van de drijvende krachten achter dit project. Hij opende de themamiddag. “In plaats van data te verzamelen,” stelde hij “wil Solid data gebruiken die mensen zelf ter beschikking stellen.” “Dit zal ook een boost geven aan bedrijven” zei hij. “Ze hoeven niet langer data te verzamelen, waardoor ze meer ruimte hebben om zich te focussen op vernieuwingen”.

  Vlaanderen is al gestart met Solid

  Informatie Vlaanderen, het digitaliseringsagentschap van de Vlaamse overheid, startte al een aantal tests met Solid op. Vlaanderen loopt daarmee wereldwijd voorop in de implementatie van Solid in innovatieve overheidstoepassingen.

  Op de themamiddag toonde collega Goedele Van der Spiegel een demo waarin Solid met succes aan Mijn Burgerprofiel werd gekoppeld. Via een persoonlijke Solid-datakluis kunnen Vlamingen vanaf volgend jaar ­beheren welk e-mailadres de Vlaamse overheid gebruikt om hen te contacteren en welk bankrekeningnummer wordt gebruikt voor de storting van premies. Sir Tim Berners-Lee is daar erg enthousiast over. “Flanders is a great place to start!” liet hij weten. “You guys get it!”

  Dienstverlening overheid moderniseren

  Ook de Vlaamse Regering is erg geïnteresseerd in Solid en bekijkt hoe ze met het project de dienstverlening van de overheid kunnen moderniseren. Minister-president Jan Jambon volgt het Solid-project al een tijdje van nabij. Hij sprak de enthousiaste deelnemers toe. “Door Solid worden burgers en bedrijven terug de baas over hun eigen gegevens. Ze moeten hun data niet ter goeder trouw afgeven, ze behouden de controle over wat er met hun gegevens gebeurt.”

  Maar is de gemiddelde Vlaming wel klaar om opnieuw DeeJay te worden van hun eigen gegevens? Professor Lieven De Marez van Universiteit Gent onderzocht het. “Veel mensen zien het belang in van het delen van data, maar ze zijn ook bezorgd over wat ermee gebeurt. Als we Solid goed aanpakken, kan dat helpen om iedereen in Vlaanderen mee te krijgen” was zijn conclusie.

  Tal van demo’s en testcases

  Professor Erik Mannens van Universiteit Gent, Frederik Delaplace kersverse CEO van de VRT en Paul Theyskens van Mydata.org lichtten daarna een aantal initiatieven toe in hun sector. De Britse openbare omroep BBC bijvoorbeeld experimenteert al met Solid voor het beheer van gebruikersprofielen.  

  Vervolgens werden de mogelijkheden verkend voor Solid op drie domeinen -cultuur en media, mobiliteit en Govtech, duurzame gezondheid en maatschappij- en welke innovatie dat met zich mee kan brengen. Verschillende demo’s en testcases werden getoond om bedrijven en deelnemers van de themadag te inspireren. Belangrijke conclusie lijkt dat er nood is aan een goed beleid rond het beheren van persoonlijke data. Er moet ook gewerkt worden aan het bewustzijn bij burgers over het delen van data en met wie.

  Barbara Van Den Haute sloot de middag af

  Administrateur-generaal Barbara Van Den Haute kreeg het laatste woord. Ze overliep de belangrijkste conclusies van de themadag en een aantal kwesties die nog moeten worden uitgeklaard. “Technisch is alles duidelijk,” stelde ze “maar ethisch en legaal zijn er nog wat katten te geselen. Telkens komt ook de vraag terug welke rol de overheid hierin speelt en hoe we kunnen zorgen we dat iedereen mee is.”

  Maar het momentum voor Solid zit eraan te komen, aldus de administrateur-generaal. “Data is dé grondstof voor innovatie en nieuwe dienstverlening, en is véél te belangrijk om UIT de handen van de gebruiker te houden. Alleen al daarom is het dubbel en dik waard om Solid te blijven opvolgen.”

  Veel persaandacht

  Solid kreeg heel wat persaandacht. De Standaard publiceerde een interview met Tim Berners-Lee, ook de Tijd schreef een artikel.

  Meer info? Vragen?

  Meer informatie over Solid vind je op deze pagina. Vragen stuur je naar digitaal.vlaanderen@vlaanderen.be