chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  API-awards 2020 voor Transport & Mobility Leuven en Vlaams Energieagentschap

  donderdag, 26 november 2020

  Vandaag 26 november 2020 maakte Informatie Vlaanderen tijdens de liveshow van de Trefdag Digitaal Vlaanderen bekend wie de winnaars zijn van de API-awards 2020. De award voor ‘beste toepassing van een API’ ging naar ‘Ontsluiten van de EPC-rekenmotor’ van het Vlaams Energieagentschap. ‘Telraam’ van Transport & Mobility Leuven viel de award voor ‘beste API’ te beurt. Met de wedstrijd wil Informatie Vlaanderen de API-aanpak stimuleren.

  Voor de tweede keer organiseerde Informatie Vlaanderen de wedstrijd 'API van het jaar'. Er werden twee awards uitgereikt. Die voor de beste API en die voor de beste toepassing van een API.

  Zowel overheden, lokale besturen als bedrijven stuurden interessante en boeiende projecten in. De 7-koppige jury koos na zorgvuldig wikken en wegen drie genomineerden per categorie en uiteindelijk ook twee winnaars. Criteria waren onder meer innovatie, het gebruik van open standaarden, gebruiksvriendelijkheid en een link hebben met de publieke sector.

  De bekendmaking vond plaats tijdens de liveshow van de virtuele Trefdag Digitaal Vlaanderen. Administrateur-generaal Barbara Van Den Haute reikte de awards uit.

  Beste API

  De award voor beste API ging naar Telraam van Transport & Mobility Leuven. Telraam geeft mensen de kans om verkeersmetingen uit te voeren. Via deze eenvoudige en innovatieve technologie registreren burgers zelf het aantal auto’s, zwaar verkeer, bussen, fietsers en voetgangers in hun straat.

  Telraam haalde het van het project Chiron van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken en POM-betaallink van Peace of Mind.

  Kris Vanherle van Transport & Mobility Leuven: “We zijn nog maar anderhalf jaar bezig en erg blij met deze erkenning. We gaan verder op het ingeslagen pad.”

  Beste toepassing van een API

  De award voor de beste toepassing van een API ging naar Ontsluiten van de EPC-rekenmotor van het Vlaams Energieagentschap.  Bij het verhuren of verkopen van een woning is een EnergiePrestatieCertificaat (EPC) wettelijk verplicht. Hiervoor is een berekening nodig via de EPC-rekenmotor. De rekenregels zijn erg complex. Om de EPC-berekeningen toegankelijker te maken werden API's ontwikkeld die met de nodige input de officiële EPC-rekenmotor aanroepen. Zo hoeft de gebruiker niet zelf deze rekenregels te implementeren en is hij zeker dat de meest recente EPC-berekeningen uitgevoerd worden.

  Ontsluiten van de EPC-rekenmotor haalde het van het project Discimus van het Agentschap voor Onderwijsdiensten en het project Geoportaal Legger van Orbit Geospatial Technologies.

  Mieke Deurinck van het Vlaams Energieagentschap: “Voor ons betekent dit veel. We zijn heel erg blij met deze award. Het toont aan dat ons werk wordt gewaardeerd.”

  Waarom een wedstrijd ‘API van het jaar’?

  Een API (Application Programming Interface) zorgt ervoor dat twee verschillende applicaties met elkaar kunnen communiceren. API’s laten data vlot stromen tussen toepassingen en partners en zorgen zo voor administratieve vereenvoudiging, innovatie en meer samenwerking.

  Informatie Vlaanderen wil het API-beleid in Vlaanderen stimuleren en organiseert daarom voor de  tweede maal de wedstrijd ‘API van het jaar’. De wedstrijd is open voor alle ondernemingen, overheidsinstanties en lokale besturen.

  Meer informatie? 

  Meer informatie over de wedstrijd ‘API van het jaar’ vind je op deze pagina.