chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Blockchain laat burgers eigen identiteitsgegevens beheren

  woensdag, 12 december 2018

  Het project ‘Blockchain on the Move’ wil burgers controle geven over hun eigen data via een ‘zelfbeheerde identiteit’ (‘Self-Sovereign Identity [SSI]’). De burger beheert zelf zijn gegevens en controleert wie op welk moment zijn data gebruikt. Informatie Vlaanderen is mede-initiatiefnemer van het project dat in 2019 wordt uitgewerkt.

  Op dit moment bewaren organisaties informatie over burgers in centrale databanken. De burger heeft vaak geen controle over de correctheid of het gebruik ervan. Blockchaintechnologie maakt het mogelijk dat burgers zelf hun gegevens bewaren, beheren en delen met derden. Er komt geen tussenpersoon of instantie aan te pas. Alleen wie de juiste sleutel heeft, opent het ‘slot’ en raadpleegt of gebruikt bepaalde gegevens.

  Uitrol Blockchain on the Move

  Het bedrijf Jolocom ontwikkelt de 'Self-Sovereign Identity’ (SSI) of zelfbeheerde identiteitsoftware. De uitrol van ‘Blockchain on the Move’ gebeurt in 4 fases:

  1. In een eerste fase (tot eind februari 2019) wordt een app gebouwd waarmee burgers via hun smartphone gegevens beheren en delen.
  2. In de tweede fase (in de loop van 2019) wordt een eerste use-case uitgewerkt, een adreswijziging.
  3. In een derde fase (einde 2019) wordt de bouwsteen ‘zelfbeheerde identiteit’ binnen de architectuur en systemen van de verschillende betrokken partners geïntegreerd.
  4. In de laatste fase (begin 2020) wordt de bouwsteen ook beschikbaar gesteld aan andere overheden en private organisaties om te gebruiken in hun processen.

  Op het einde van fase 1 en 3 vinden er workshops plaats voor burgers, overheden en bedrijven. Zij gebruiken de toepassing dan in reële omstandigheden en geven feedback.

  Ondersteund door verschillende partners

  De Vlaamse overheid ondersteunt het project ‘Blockchain on the Move’  binnen het Programma voor Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO). Er is een consortium opgezet met de stad Antwerpen, Digipolis, de Vlaamse overheid en V-ICT-OR als projectpartners en Jolocom als technische partner.

  Meer informatie?

  Voor meer informatie over dit bericht neemt u contact op met Daniel Du Seuil, programmamanager en architect blockchain: daniel.duseuil@kb.vlaanderen.be.