chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Data verzamelen vanuit de ruimte voor een beter beleid

  dinsdag, 12 januari 2021

  Data zijn van onschatbare waarde om betere beleidsbeslissingen te nemen. De beelden die Europese satellieten met hoge frequentie doorsturen, kunnen hierbij helpen. De Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) verwerkt de beelden en verzamelt en analyseert de data via beeldverwerkingstechnologie in samenwerking met Informatie Vlaanderen.

  “Vorig jaar werkte de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) aan de uitrol van de WaterMonitor” vertelt Jo Van Valckenborgh. Hij is programma-manager Earth Observation Data Science bij Informatie Vlaanderen. “De WaterMonitor wil vanuit de ruimte de kwaliteit van het Vlaamse oppervlaktewater analyseren. VMM testte de toepassing in samenwerking met VITO en Informatie Vlaanderen. Via algoritmes verwerken we de beelden en halen we er de juiste informatie uit. Maar er is uiteraard nog veel meer mogelijk. Mogelijk kan ook de verharding van open ruimte, de staat van graslanden en de productie van gewassen vanuit de ruimte worden opgevolgd.”

  Digitalisering en gebruiksgemak openen de deur voor heel wat toepassingen

  Data verzamelen vanop afstand noemen we ‘remote sensing’. Het hoge tempo waarmee de Europese satellietsystemen binnen het aardobservatieprogramma van de EU (Copernicus) beelden doorsturen, de doorgedreven digitalisering van de beeldverwerking en het gebruiksgemak maken toepassingen mogelijk in heel wat beleidsdomeinen. VITO en Informatie Vlaanderen ondersteunen Vlaamse overheidspartners die in de toekomst gebruik willen maken van de satellietbeelden voor het verzamelen van data. Momenteel zit dit project nog in de testfase.

  Meer informatie?

  Meer informatie over het programma Earth Observation Data Science van Informatie Vlaanderen vind je op deze pagina.

  Informatie over projecten rond remote sensing vind je op deze pagina