chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Er is een OSLO-standaard voor besluitvormingsprocedures

  woensdag, 3 maart 2021

  Het Stuurorgaan voor Informatie en ICT-beleid bekrachtigde op donderdag 4 februari de OSLO-standaard voor termen en informatie die gebruikt worden bij formele besluitvormingsprocedures. Op die manier wisselen de verschillende betrokken partijen informatie makkelijker uit en verloopt de procedure efficiënter.

  “De besluitvorming van de Vlaamse Regering doorloopt verschillende stappen” vertelt Alvin Demeyer van Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken. Hij trok het project. “Om bijvoorbeeld Europese regelgeving om te zetten naar een voorstel van Vlaamse regelgeving, moet je een aantal stappen doorlopen. Er wordt bijvoorbeeld een agenda opgesteld, er volgt een vergadering en daarna komt er een stemming. Aan elke stap zijn er documenten gekoppeld die informatie bevatten. Ze worden uitgewisseld tussen de verschillende partijen.“

  Begrippenkader

  “Wij hebben een begrippenkader opgesteld voor alle informatie die tijdens deze stappen wordt uitgewisseld en de concepten gedefinieerd. Bij welke aangelegenheden kan er een besluitvormingsprocedure worden opgestart? Wat is een agenda en welke eigenschappen heeft deze? Uit welke elementen moet een vergaderactiviteit bestaan? Door standaarden op te stellen voor die begrippen en per stap vaste punten te implementeren verloopt de besluitvorming eenvormig en kan de informatie makkelijk worden uitgewisseld. Op die manier gaat alles efficiënter.”

  Opgesteld volgens de OSLO-methodologie

  Het begrippenkader wordt breed gedragen, is helder en werd opgesteld volgens de OSLO-methodologie. Momenteel implementeert het Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken deze standaard voor besluitvorming al in de toepassing Kaleidos. Kaleidos is een digitaal platform om het volledige besluitvormingsproces van de Vlaamse Regering van start tot finish te ondersteunen.

  Meer informatie?

  Meer informatie over de standaard (vocabularium en applicatieprofiel) vind je op onderstaande pagina’s.

  https://data.vlaanderen.be/standaarden/kandidaat-standaard/vocabularium-besluitvorming.html

  https://data.vlaanderen.be/standaarden/kandidaat-standaard/applicatieprofiel-besluitvorming.html 

  Meer informatie over Kaleidos:

  https://kaleidos.vlaanderen.be/help

  Meer informatie over OSLO: OSLO | Vlaanderen Intern