chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  European Public Service Award 2019 voor het Groeipakket

  woensdag, 6 november 2019

  Het Groeipakket werd op woensdag 6 november 2019 in Maastricht beloond met de prestigieuze European Public Sector Award (EPSA) als innovatief overheidsproject dat zorgt voor een efficiëntere dienstverlening. Het European Institute of Public Administration (EIPA) roemt de automatische rechtentoekenning en de modulaire aanpak, de grondslagen van het Groeipakket die maken dat elk kind altijd krijgt waar het recht op heeft.

  ‘Het Groeipakket is één van de belangrijkste Vlaamse verwezenlijkingen van de voorbije jaren, en het bewijs dat nieuwe bevoegdheden ook leiden tot nieuwe en betere dienstverlening voor de mensen. Mooi dat dit Europese erkenning krijgt!' aldus Katrien Verhegge, leidend ambtenaar van het Agentschap Opgroeien. 

  De kinderbijslag werd op 1 januari 2019 het Groeipakket. Het is een geheel van gezinsbijslagen en financiële tegemoetkomingen voor elk kind in elk gezin. Vlaanderen heeft de kans gegrepen om een geïntegreerd gezinsbeleid te ontwikkelen, waarbij kinderbijslag, gezinsondersteuning en de participatie aan kinderopvang en onderwijs hand in hand gaan.

  Automatische rechtentoekenning

  De toekenning gebeurt automatisch. Elk kind in Vlaanderen krijgt waar het recht op heeft. Dat betekent minder administratie voor de ouders. Het neemt ook drempels weg voor de meest kwetsbare gezinnen. Bovendien zijn er gezinnen die vandaag bijvoorbeeld een schooltoeslag ontvangen, terwijl ze niet wisten dat ze er recht op hadden. Dit is mogelijk dankzij de verbinding van ruim 40 informatiebronnen om de automatische betalingen mogelijk te maken. Kruispuntbank Vlaanderen bezorgt daarvoor de authentieke gegevens aan de juiste instanties.

  Mijlpaal in de hervorming van de sociale zekerheid

  Voor de realisatie van het Groeipakket werd intensief samengewerkt tussen het Agentschap Opgroeien (Kind en Gezin), het Agentschap Uitbetaling Groeipakket en het Agentschap Informatie Vlaanderen. Dergelijke transitie is omvangrijk op verschillende vlakken: uitwerken van nieuwe wetgeving, opzetten van gestructureerde digitale datastromen, ontwikkelen van een nieuw gecentraliseerd computersysteem voor alle uitbetalers, enzovoort. Daarnaast maakten ook veel medewerkers de overstap van het federale naar het Vlaamse bestuursniveau. Het gaat hier om een van de ingrijpendste hervormingen in de geschiedenis van de Belgische sociale zekerheid, vertrekkend vanuit de ambitie om vorm te geven aan een performant systeem gebaseerd op het recht van het kind.

  Meer informatie?

  Meer informatie: epsa2019 of bekijk deze video.

  www.groeipakket.be