chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  FLEPOS helpt tractor zelfstandig rijden

  donderdag, 19 november 2020

  Het strategisch onderzoekscentrum Flanders Make ontwikkelde een zelfrijdende tractor die allerlei taken van de landbouwer kan overnemen. De tractor maakt gebruik van heel nauwkeurige GPS-signalen, die in Vlaanderen kosteloos verspreid worden via FLEPOS, een product van Informatie Vlaanderen.

  “De Flemish Positioning Service (FLEPOS) is een dienst die correctiesignalen afkomstig van navigatiesatellieten verspreidt via mobiel internet” vertelt Luc Depredomme, programmamanager FLEPOS bij Informatie Vlaanderen.” Deze correctiesignalen maken het mogelijk om overal in Vlaanderen je positie nauwkeurig te bepalen. In de landbouwsector tellen we 1700 FLEPOS-abonnees. Landbouwers maken vaak gebruik van de GPS-signalen voor semi-autonoom rijden.

  Tractor opereert zelfstandig

  De zelfrijdende tractor gaat nog een stap verder. Niet alleen nauwkeurige GPS-infrastructuur, maar ook sensoren, cameras en scanners zorgen ervoor dat de tractor dag en nacht kan opereren in vaak stoffige omstandigheden. Dankzij artificiële intelligentie anticipeert de machine veilig op personen die zijn pad kruisen”, benadrukt Chris Gansemans, technical project manager bij Flanders Make.

  De tractor kan allerlei taken van de landbouwer overnemen. Tijdens de fruitoogst plaatst de machine bijvoorbeeld lege kratten naast het veld. Zodra ze gevuld zijn met fruit, haalt hij ze weer op en plaatst ze in een vrachtwagen. Dergelijke technologische innovatie helpt om efficiënter te werken en het tekort aan arbeidskrachten op te vangen.

  FLEPOS ook meerwaarde voor industrie en logistiek

  FLANDERS Make gebruikt de GPS-signalen ook voor een zelfrijdende auto, op drones en op andere “mobiele platformen” die  in samenwerking met Vlaamse bedrijven worden ontwikkeld. Ook voor de industrie, en bij uitstek voor de logistieke sector, zijn er tal van toepassingen te bedenken voor autonome voertuigen.

  Zo werken we aan slimme vorkheftrucks die op een efficiënte manier hun weg vinden in een magazijn. Bovendien hebben ze als groot voordeel dat wanneer ze gekoppeld worden met logistieke software, menselijke vergissingen bij het picken vrijwel uitgesloten zijn”, luidt het.

  Meer informatie?

  Meer informatie over FLEPOS vind je op deze pagina.

  Meer informatie over Flanders Make vind je op deze pagina.

  Informatie over de zelfrijdende tractor vind je in het persbericht.