chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Gebruik van centimeternauwkeurige positiebepaling (FLEPOS) neemt toe

  donderdag, 21 januari 2021

  Via de centimeternauwkeurige positiebepaling (FLEPOS) kan je overal in Vlaanderen je positie precies bepalen. Het gebruik van FLEPOS neemt gestaag toe. Elke maand komen er zo’n 100 nieuwe abonnementen bij. Het gaat niet alleen om klassieke abonnementen voor landmeters. FLEPOS wordt ook meer en meer gebruikt voor landbouw en machinesturing.

  “ FLEPOS bestaat al sinds 2002. Het is een openbare ICT-dienstverlening op basis van navigatiesatellieten” vertelt Luc Depredomme, programmamanager van FLEPOS. Het FLEPOS-netwerk laat toe correcties te berekenen en  te verspreiden naar de gebruiker via mobiel internet. Op die manier kan je overal in Vlaanderen je positie heel nauwkeurig bepalen.”

  In het begin gebruikten alleen landmeters FLEPOS” voegt Luc er nog aan toe. Meestal deden ze opmetingen in dienst van een overheid of in dienst van de nutssector. Nu wordt FLEPOS voor tal van toepassingen gebruikt. Zo kunnen aannemers van infrastructuurwerken hun bouwkranen nauwkeurig aansturen met behulp van FLEPOS. Landbouwers gebruiken FLEPOS onder andere voor het nauwkeurig inzaaien van plantgoed.”

  FLEPOS 3.0 sinds maart 2019

  In maart 2019 werd het FLEPOS grondig vernieuwd. FLEPOS schakelde over op een nieuw systeem, migreerde naar een nieuw datacenter en een aantal referentiestations kregen nieuwe ontvangers. Alle gebruikers werden opnieuw geregistreerd en afhankelijk van het gebruik zijn er  verschillende types abonnementen beschikbaar. Daardoor heeft men nu een beter zicht op hoeveel abonnementen er worden afgesloten en om welk type het gaat.

  Op die manier werd vastgesteld dat het aantal abonnementen sinds maart 2019 met zon 100 per maand toeneemt. Eind 2019 telde FLEPOS nog 5.362 geregistreerde abonnementen. Eind 2020 is dat gestegen tot 6.732. Het gebruik van FLEPOS neemt daarmee jaarlijks toe met 20% à 25%. Dagelijks werken 1.400 unieke gebruikers met FLEPOS. Op maandbasis zijn er 3.600 unieke gebruikers.

  Qua gebruik zit FLEPOS op een kantelmoment

  De helft van registraties zijn klassieke abonnementen voor landmeters (48%), maar het aandeel van abonnementen voor landbouw (26%) en machinesturing (21%) neemt toe. Alle types abonnementen gingen in stijgende lijn, maar FLEPOS zit op een kantelmoment waarbij de nieuwe doelgroepen bijna uit meer gebruikers bestaan dan de oorspronkelijke doelgroep. Ook de drone-markt is zich aan het ontwikkelen. FLEPOS telt al meer dan 50 abonnementen voor innovatieve toepassingen met behulp van drone-toestellen.

  Meer informatie?

  Meer informatie over FLEPOS vind je op deze pagina.