chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Generalisatie van het ‘Voorlopig referentiebestand gemeentegrenzen’

  donderdag, 7 juni 2018

  Informatie Vlaanderen voegt aan het ‘Voorlopig referentiebestand gemeentegrenzen’ nu ook geometrisch gegeneraliseerde lagen toe, ten behoeve van cartografische toepassingen op verschillende schaalniveaus. Dat wil zeggen dat er voor kleinschalige toepassingen minder kleine details worden meegenomen. Die zijn toch niet zichtbaar op dat schaalniveau en zo kan de laag sneller getekend worden.

  Er worden twee generalisatie-niveaus toegevoegd: het eerste niveau is bedoeld om bruikbaar te zijn in cartografische toepassingen op een kaartschaal tot ca 1 : 25 000 en het tweede dienst om bruikbaar te zijn op kaartschaal 1 : 250 000 of kleiner.

  Voor beide generalisatie-niveaus wordt de gegeneraliseerde geometrie van een gemeente gegenereerd a.d.h.v. een generalisatie met het ‘simplify polygon (point_remove)’-algoritme, toegepast op de geometrie van de productentiteit Gemeente. De bij dit algoritme toegepaste tolerantie voor de schaal 1 : 25 000 is 10 m, en voor de schaal 1 : 250 000, 100 m). De geometrieën van de gegeneraliseerde versies van de entiteiten (Bestuurlijk) Arrondissement, Provincie en Gewest worden afgeleid door het samenvoegen van geometrieën van de productentiteit ‘ Gemeente – gegeneraliseerd 10 m’ en ‘Gemeente – gegeneraliseerd 100 m’ respectievelijk. Deze werkwijze heeft voor gevolg dat binnen één generalisatieniveau de geometrieën van de administratieve indelingen onderling exact op elkaar vallen.

  Dit resulteert in 8 bijkomende productentiteiten die deel uitmaken van de dataset ‘Voorlopig referentiebestand gemeentegrenzen’:

  • RefgemG10: Gemeente – gegeneraliseerd 10 m
  • RefgarrG10: Arrondissement – gegeneraliseerd 10 m
  • RefgprvG10: Provincie – gegeneraliseerd 10 m
  • RefgewG10: Gewest – gegeneraliseerd 10 m
  • RefgemG100: Gemeente – gegeneraliseerd 100 m
  • RefgarrG100: Arrondissement – gegeneraliseerd 100 m
  • RefgprvG100: Provincie – gegeneraliseerd 100 m
  • RefgewG100: Gewest – gegeneraliseerd 100 m

  De gegeneraliseerde data worden als onderdeel van de dataset ‘Voorlopig referentiebestand gemeentegrenzen’ zowel via de downloadtoepassing onder de categorie ‘Grenzen’ als via de Geopunt-catalogus aangeboden.

  De gegevens zijn ook beschikbaar via de overdrachtdienst:  ‘WFS Voorlopig referentiebestand gemeentegrenzen – versie 2003’.

  Meer informatie is te vinden op de productpagina van de webdiensten. Specifieke informatie over de raadpleeg- en overdrachtdiensten van Informatie Vlaanderen vind je onder ‘Ons GIS-aanbod’.

  Slechts de niet-gegeneraliseerde geometrieën van de dataset ‘Voorlopig referentiebestand gemeentegrenzen‘ blijven dienst doen als referentie voor GDI-Vlaanderen.