chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Het KLIP als inspiratiebron voor internationaal standaard datamodel

  donderdag, 22 november 2018

  Het Open Geospatial Consortium (OGC) werkt aan een internationaal datamodel voor de ondergrond,  het Model for Underground Data Definition and Integration (MUDDI). Voor het MUDDI-model inspireert de organisatie zich op het Informatiemodel Kabels en Leidingen (IMKL). IMKL werd ontwikkeld door het Kabel- en Leidinginformatieportaal (KLIP), een product van Informatie Vlaanderen.

  In tegenstelling tot de bovengrond, bestaat er tot op vandaag nog geen internationaal datamodel voor de ondergrond.

  Het gebrek aan een datamodel belemmert een adequate informatiedeling. Dat houdt heel wat risico’s en nadelen in. Ten eerste wordt het risico op ongevallen bij grondwerken zoals schade aan gas- en elektriciteitsleidingen vergroot. Ten tweede stijgt de kostprijs van grote bouwprojecten omdat ondergrondse infrastructuur niet vooraf in kaart gebracht kan worden. Tot slot wordt het opstellen van een accurate rampenplanning bemoeilijkt.

  Omdat een model voor de ondergrond essentieel is, werkt het Open Geospatial Consortium momenteel het Model for Underground Data Definition and Integration (MUDDI) uit. De internationale organisatie OGC laat zich inspireren door het Kabel– en Leidinginformatieportaal (KLIP), een product van Informatie Vlaanderen.

  Het KLIP als best practice


  Informatie Vlaanderen lichtte zijn Informatiemodel Kabels en Leidingen (IMKL) in april 2017 tijdens een exclusieve bijeenkomst in New York toe. IMKL is een datamodel voor kabels en leidingen dat gegevensuitwisseling bij werkzaamheden in de ondergrond mogelijk maakt. Informatie Vlaanderen breidde met IMKL het Europese INSPIRE-datamodel voor nutsinfrastructuur uit.

  Informatie Vlaanderen stelde in New York niet enkel het datamodel op zich voor, maar ook het daaraan gekoppeld gemeenschappelijk presentatiemodel. Onder meer kleurencodes zorgen voor een uniforme weergave van het model. Zo zijn bijvoorbeeld elektriciteitsleidingen rood, onafhankelijk van wie ze beheert.

  De pilootstudie loopt nog


  Op basis van de datamodellen IMKL, INSPIRE en CityGML werd het MUDDI-model uitgewerkt om de ondergrond internationaal te modelleren. Op dit moment is de conceptstudie afgewerkt, en loopt de pilootstudie. Het doel van deze pilootstudie is om het conceptuele model te testen en verder uit te werken tot een volwaardig datamodel.

  Wat is het Open Geospatial Consortium?


  Het Open Geospatial Consortium (OGC) is een internationale organisatie die interoperabele standaarden ontwikkelt voor georuimtelijke en plaatsgebonden diensten. Meer informatie over het OGC vindt u op deze pagina.