chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Het vernieuwde GIPOD-platform ging vandaag de lucht in

  donderdag, 21 januari 2021
  GIPOD vernieuwt
  Het Generiek Informatieplatform Openbaar Domein (GIPOD) wil zorgen voor minder hinder op de weg. Vandaag ging er een nieuwe versie van het platform de lucht in. Gemeenten, domeinbeheerders en nutsbedrijven kunnen informatie over werken, evenementen en andere activiteiten op het openbaar domein nu nog makkelijker ingeven, beheren en met elkaar afstemmen.

  “Het GIPOD wil zorgen voor minder hinder op de weg. Het biedt daarom een centraal platform om informatie over werken, evenementen en andere activiteiten op het openbare domein op voorhand in te geven en te beheren. Op die manier is de hinder vooraf gekend, kunnen werken op elkaar worden afgestemd en kan voor omleidingen worden gezorgd. Bedoeling is de overlast op de openbare weg tot een minimum te beperken” vertelt Bert Lerno, lead developer van het GIPOD bij Informatie Vlaanderen.

  “In 2018 zijn we in samenspraak met de gemeenten, de nutssector en De Lijn gestart met een vernieuwingstraject. Er werd een volledig nieuw platform gebouwd met behulp van de allernieuwste technologie. Zo kunnen we ook in de toekomst aan alle wensen en vereisten blijven voldoen.”

  Een volledig nieuw platform

  Alle functionaliteiten van het oude platform blijven voorlopig behouden. In de loop van het jaar worden er geleidelijk aan nieuwe functionaliteiten toegevoegd. Die functionaliteiten werden uitgewerkt in samenspraak met de doelgroepen. Het gaat bijvoorbeeld om het ingeven van kleine werken, het aanvragen van signalisatie door aannemers of het automatisch toekennen van een hinderpremie aan bedrijven die verlies lijden door werken voor hun deur.

  GIPOD-data werden gestandaardiseerd

  De GIPOD-website volgt nu ook de huisstijl van de Vlaamse overheid en de GIPOD-data werden gestandaardiseerd. Zo kunnen ze vlot ontsloten worden als open data en is het makkelijker om integraties met andere applicaties te bouwen.

  Meer informatie?

  Meer informatie over het GIPOD vind je op deze pagina.

  Meer informatie over het vernieuwingstraject vind je op onze co-creatiepagina.

  Vragen stuur je naar digitaal.vlaanderen@vlaanderen.be