chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Het Wegenregister is vanaf vandaag beschikbaar als open data

  donderdag, 16 juni 2016

  De Vlaamse overheid biedt het Wegenregister aan als open data. Iedereen kan voortaan het Wegenregister kosteloos gebruiken. Je moet alleen de gebruiksvoorwaarden naleven.

  Die vind je in de ‘Gratis Open Data Licentie Vlaanderen.’ Concreet komt het erop neer dat je je registreert en Informatie Vlaanderen en het NGI als bron vermeldt.  

  Het Wegenregister 

  Het Wegenregister is een middenschalig referentiebestand dat informatie bevat over alle openbaar toegankelijke wegen in Vlaanderen en Brussel. De wegsegmenten en hun bijhorende attributen zijn afkomstig uit drie basisbestanden: het wegenbestand van het NGI (2011), de wegverbindingen uit het GRB (2012) en de straatnaaminformatie uit het CRAB (2012). In 2015 en 2016 zette Informatie Vlaanderen voor alle Vlaamse gemeenten de meest recente weg-gerelateerde informatie uit het GRB (GRB-bijhouding) en het CRAB (decentraal beheer via transactionele webservices) over naar het Wegenregister. 

  Gebruik 

  Je kunt het Wegenregister nu gratis downloaden. Je moet je alleen registreren of je raadpleegt de data via een WMS. De aangeboden wegsegmenten dragen naast statische attributen (bv. status, wegcategorie, ...) ook dynamisch gesegmenteerde attributen (aantal rijstroken, wegbreedte, wegverharding). Door bepaalde weggerelateerde informatie dynamisch toe te kennen (in het Engels: linear referencing) worden de wegsegmentidentificatoren zo stabiel mogelijk gehouden. 

  Toekomst 

  Informatie Vlaanderen heeft als doel het Wegenregister te laten erkennen als authentieke geografische bron. 

  Meer informatie 

  Voor meer informatie vind je op de productpagina. Wil je op de hoogte blijven van de updates van het Wegenregister? Schrijf je dan zeker in voor de nieuwsbrief.