chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Informatie Vlaanderen automatiseert aanvraag cultuurcoronapremie

  donderdag, 27 augustus 2020

  Wie in de cultuursector werkt en schade lijdt door de coronacrisis, komt in aanmerking voor een  cultuurcoronapremie. Het Departement Cultuur, Jeugd en Media (CJM) bouwde hiervoor een webapplicatie. Om de aanvragen via de applicatie vlot te verwerken, schakelen ze onze toepassing ‘automatisch advies’ in. De toepassing van Informatie Vlaanderen zorgt voor een snelle controle van de verzoeken.

  Wat is een cultuurcoronapremie?

  Als je in de cultuursector werkt en tot nu toe niet in aanmerking kwam voor een steunmaatregel, kan je sinds 17 juli 2020 de eenmalige premie van 1.500 euro aanvragen. Je hebt hiervoor tijd tot en met 31 augustus.

  De toepassing ‘automatisch advies’

  Om de aanvragen voor de premie vlot te verwerken zet het Departement CJM volop in op automatisatie. Daarvoor kloppen ze aan bij Informatie Vlaanderen.

  “De toepassing ‘automatisch advies’ controleert alle aanvragen voor de cultuurcoronapremie” vertelt Dorien Bauwens. Zij is bij Informatie Vlaanderen verantwoordelijk voor de Slimme Diensten van Kruispuntbank Vlaanderen. “De applicatie zorgt ervoor dat de aanvrager slechts enkele gegevens hoeft door te geven. Bijvoorbeeld een contract om te bewijzen dat hij in 2020 in de cultuursector heeft gewerkt. Automatisch advies vult het dossier automatisch aan met informatie die nodig is om te bepalen of iemand recht heeft op de premie. Denk maar aan informatie over de onderneming en het inkomen.“

  Nauwe samenwerking met het gegevensdelingsplatform MAGDA

  Om die data op te halen werkt de toepassing nauw samen met het gegevensdelingsplatform MAGDA. Op basis van die informatie adviseert de applicatie vervolgens het Departement. De toepassing laat dan weten of de persoon wel of niet in aanmerking komt voor de cultuurcoronapremie.

  “Dankzij die automatische adviezen verloopt het verwerken van de aanvragen erg vlot. Ambtenaren hoeven de gegevens immers niet meer zelf te controleren. Ze hebben daardoor meer tijd voor complexe dossiers en ze kunnen hun klanten beter ondersteunen”, besluit Dorien.

  De juiste info op Vlaanderen.be

  Het Departement CJM deed ook een beroep op de afdeling Informatiekanalen van ons agentschap om informatie over de cultuurcoronapremie op vlaanderen.be te plaatsen. Ook de voorlichters van het contactcenter 1700 ondersteunen het Departement. Wie vragen heeft over de aanvraag kan bij hen terecht. 

  Interesse in de toepassing?

  Automatisch advies is onder andere nuttig als jouw entiteit aanvragen voor premies en subsidies wil automatiseren. Neem contact met ons op als je wil aansluiten op de toepassing.

  Meer informatie?

  Meer informatie over de cultuurcoronapremie vind je op deze pagina.

  Meer informatie over automatisch advies vind je hier.

  Als je vragen hebt over de premie of het aanvragen ervan neem je contact op met ons contactcenter 1700.