chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Informatie Vlaanderen helpt historische luchtopnames te ontsluiten

  woensdag, 19 februari 2020

  In 2016 startte een proefproject voor de digitalisering en ontsluiting van oude luchtopnames van de laatste honderd jaar, te beginnen met enkele luchtopnames van de regio Torhout. Het project maakt gebruik van de ‘Beeldverwerkingsketen Vlaanderen’ binnen het programma ‘Earth Observation Data Science’ van Informatie Vlaanderen en VITO.

  De resultaten van dit proefproject zijn sinds begin februari beschikbaar op het geoportaal van het agentschap Onroerend Erfgoed. U vindt de foto’s onder de tab ‘lagen’, waar je Historische luchtfotografie aanvinkt.

  Een bijzonder rijk archief

  De eerste luchtopnames dateren uit de Eerste Wereldoorlog. Sindsdien is het landschap in Vlaanderen frequent en om diverse redenen vanuit de lucht gefotografeerd. Dit biedt een bijzonder rijk archief aan bronnen om de evolutie van het landschap tijdens de laatste honderd jaar te bestuderen, en voor het herkennen van archeologische en historische sites. 

  Gezamenlijk project

  Het gaat om een gezamenlijk project van het agentschap Onroerend Erfgoed en Informatie Vlaanderen, in samenwerking met UGent, VITO, de Afdeling Technische Ondersteuning (ATO) en de Vlaamse Landmaatschappij. Onroerend Erfgoed onderzoekt momenteel de mogelijkheden om de beelddata verder uit te breiden met de hulp van potentiële partners.