chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Informatie Vlaanderen mede-initiatiefnemer ‘Blockchain on the Move’

  vrijdag, 2 februari 2018

  Blockchain is een concept waarmee je zonder tussenpersoon betrouwbare overeenkomsten kunt sluiten. Ook in Vlaanderen wordt volop geëxperimenteerd met dit begrip. Voor het eerst staat er nu een concreet project in de steigers: ‘Blockchain on the Move’.

  'Blockchain on the move' wil de burger een ‘zelf beheerde identiteit’ (‘Self-Sovereign Identity [SSI]’) aanreiken. Die kan hij gebruiken in zijn interactie met overheden, andere organisaties of ondernemingen. De burger beheert zelf zijn gegevens en verleent toegang aan derden.

  Digitale kluis voor burgers

  Concreet willen de initiatiefnemers het concept ‘digitale kluis voor burgers’ uitwerken. Als eerste toepassing wordt daarbij gedacht aan het registreren van verhuisgegevens. De burger doorloopt dan via zijn ‘zelf beheerde identiteit’ het complexe administratieve verhuisproces.

  De beoogde gebruikers van ‘Blockchain on the move’ zijn divers: de burger zelf, de verschillende overheden en ook derden die geautoriseerde toegang hebben tot de gegevens van de burger, zoals nutsbedrijven.

  Verder onderzoek is nodig

  De grote uitdaging van het project is dat de burger het beheer van zijn gegevens in handen krijgt. Om dit te realiseren moeten internationaal nog de eerste stappen worden gezet en is verder onderzoek nodig. De initiatiefnemers willen via innovatieve aankoopprocedures zoeken naar vernieuwende oplossingen om veilig en transparant om te gaan met gegevens van burgers en transacties tussen burger en overheid. Ook de mogelijkheid tot publiek-private samenwerking wordt onderzocht.

  Efficiënte en klantvriendelijke overheid

  Het project ‘Blockchain on the Move’ kadert in een efficiënte en klantvriendelijke overheid die de burger centraal plaatst in haar dienstverlening en hem ook de eigenaar maakt van zijn gegevens. Dit past zowel binnen de Europese privacywetgeving als binnen het Vlaamse beleidskader (‘Wendbare Overheid’ en ‘Vlaanderen Radicaal Digitaal’).

  Kadert binnen programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO)

  'Blockchain on the move' is een initiatief van Informatie Vlaanderen, Het Facilitair Bedrijf, de stad Antwerpen, Digipolis en de Vlaamse ICT-organisatie (V-ICT-OR). Het project kadert in het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) van de Vlaamse overheid. Het programma begeleidt en co-financiert innovatieve ideeën. 

  Meer informatie?

  Voor meer informatie over 'Blockchain on the move' neem je contact op met Daniel Du Seuil, programmamanager Blockchain bij Informatie Vlaanderen.

  Meer informatie over het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) vind je op deze pagina.