chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Informatie Vlaanderen vernieuwt metadatacenters

  dinsdag, 27 oktober 2020

  Zoals je een bijsluiter hebt bij medicijnen, heb je metadata bij data. Metadata zijn eigenlijk de gegevens over allerlei data en zitten in een metadatacenter. Informatie Vlaanderen werkte de voorbije maanden aan een vernieuwing van deze centers die vanaf midden november 2020 in gebruik worden genomen.

  “Je moet je zo’n center een beetje voorstellen als een webshop, met een catalogus waarin je naar producten zoekt. Je krijgt een beschrijving van data die aangeboden worden en waar je ze kunt vinden” vertelt Geraldine Nolf, product owner metadata bij Informatie Vlaanderen. “Europa maakt het bijvoorbeeld verplicht om bepaalde gegevens die onder de Europese wetgeving vallen te documenteren met metadata. In een metadatacenter beschrijf je dan die data en services en wat je ermee kunt doen.“

  Eén platform met een betere infrastructuur en technologie

  “De metadatacenters zijn al 7 jaar oud en zijn aan een grondige vernieuwing toe. Ons agentschap verbetert daarom de infrastructuur en de technologie. Zo veranderen we van omgeving en verhuizen we naar de cloud. Vroeger beheerden we de metadata van de geografische data en open data in verschillende toepassingen. Nu brengen we ze samen in één performanter en sneller beheerssysteem: Metadata Vlaanderen. Informatie Vlaanderen behoudt daarnaast ook een eigen metadatacenter voor metadata van Informatie Vlaanderen en de dienstverlening DataPublicatie.” aldus Geraldine Nolf.

  Als je in Metadata Vlaanderen data beschrijft, moet je een aantal aanpassingen doen om alles rond je licenties en distributies goed te zetten. Wie in het metadatacenter van Informatie Vlaanderen aan de slag gaat, hoeft bijna niets aan te passen.

  De toegang tot de centers werd ook verbeterd en de metadata-standaard is aangepast aan de nieuwe INSPIRE-richtlijn. Om de metadatacenters up-to-date te houden, plant Informatie Vlaanderen vanaf nu twee keer per jaar een vernieuwing.

  Testversie klaar

  De testversie van de nieuwe metadatacenters werd gelanceerd op 21 oktober. Beheerders van metadata kunnen helpen om die te testen, bugs te rapporteren en feedback te geven  Daarvoor werd een infosessie georganiseerd op 26 oktober.

  De productierelease is gepland voor midden november. Op 23 november is een infosessie gepland over werken in de vernieuwde metadatacenters.

  Meer informatie?

  Meer informatie over metadata vind je op deze pagina en op deze pagina. De informatie over de nieuwe metadatacenters moeten we nog bijwerken.

  Meer informatie over de infosessie rond de vernieuwing van de metadatacenters vind je hier.