chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Kruispuntbank Vlaanderen zet sterk in op interoperabiliteit

  maandag, 3 december 2018

  Interoperabiliteit is het vermogen van systemen om op elektronische wijze gegevens en informatie uit te wisselen binnen en tussen organisaties. Barry Nauta legde op de ISA² Mid-Termconferentie uit waarom dit nodig is. Barry Nauta is de Enterprise Architect voor de Kruispuntbank Vlaanderen.

  Om met meerdere partijen te kunnen samenwerken, is het cruciaal om dezelfde taal te spreken.

  Op Europees niveau werd hiervoor het European Interoperability Framework (EIF) opgesteld. Het EIF is een set met principes en aanbevelingen voor nationale overheden, gericht op het interoperabel maken en houden van digitale publieke diensten binnen de EU.

  Het is noodzakelijk om met zijn allen de principes en aanbevelingen van de EIF volgen. Zo komen we tot meer samenwerking en een efficiëntere digitale overheid. Interoperabiliteit kan ook helpen om ons voor te bereiden op nieuwe technologieën die de interactie tussen de overheid en de burger en overheden onderling veranderen.

  Voor het opzetten van een ecosysteem rond gegevensdeling, is het nodig om op alle niveaus van het European Interoperability Framework (EIF) de nodige afspraken te maken. De European Interoperability Reference Architecture (EIRA) is hiervoor een enorme hulp. Het is een referentiearchitectuur voor digitale publieke dienstverlening over de grenzen van landen en sectoren heen.

  Initiatieven op Europees, federaal en Vlaams niveau

  De eerste initiatieven met het federale BOSA rond interoperabiliteit en het gebruik van de EIRA zijn opgestart. Ook Informatie Vlaanderen werkt met initiatieven zoals Infrastructure for Spatial Information in Europe (INSPIRE) en Open Standaarden voor Linkende Organisaties (OSLO) verder aan een hogere interoperabiliteit binnen de digitale overheid.