chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Logistics Resilience Task Force werkt samen met Informatie Vlaanderen aan open datastandaard voor het transport van goederen

  vrijdag, 12 juni 2020

  De Vlaamse overheid richtte in april met steun van VIL, het Vlaams innovatiecentrum voor de logistiek, de Logistics Resilience Task Force op. De taskforce wil de logistieke sector helpen om de uitdagingen het hoofd te bieden die door de coronacrisis alleen maar groter zijn geworden.

  Er is nood aan digitale oplossingen die de processen beter stroomlijnen. De taskforce wil daarom werk maken van een open standaard voor het transport van goederen. 

  Door middel van een open datastandaard kunnen gegevens vlot worden uitgewisseld en werken de verschillende spelers in de logistieke keten beter samen. Voor de ontwikkeling van de standaard wil de taskforce van VIL (Speerpuntcluster Logistiek) samenwerken met Informatie Vlaanderen.

  Er is een Werkgroep Digitaal binnen de Logistics Resilience Task Force die kan nagaan in welke domeinen informatiestandaarden prioritair zijn.  

  Uitwisselen data vergemakkelijken

  Door een open datastandaard zal het, bijvoorbeeld, mogelijk worden om verschillende transportmiddelen met elkaar te combineren vanaf één platform. “Het ontwikkelen van duizenden koppelingen op maat om gegevensuitwisseling mogelijk te maken is geen optie,” aldus Raf Buyle, Informatie Architect bij Informatie Vlaanderen. “Dit zou niet alleen lang duren, het zou ook duur zijn en de snelheid van de innovatie afremmen. Een open datastandaard daarentegen, kan de uitwisseling van data tussen de verschillende spelers vergemakkelijken. Een dergelijke standaard zou een hefboom zijn voor de hele sector.”  

  Naar analogie met het personenvervoer

  Enkele weken geleden kwamen Informatie Vlaanderen en imec in de pers met een open datastandaard voor combimobiliteit in de Vlaamse steden. Reizigers zullen via één platform alle informatie vinden om zich van A naar B te verplaatsen. Ze kunnen daarbij verschillende transportmiddelen, zoals De Lijn, taxi’s, Uber en deelfietsen of -steps met elkaar combineren, de route plannen en zelfs betalen.

  Programma Open Standaarden voor Linkende Organisaties (OSLO)

  Aan de basis ligt het programma Open Standaarden voor Linkende Organisaties (OSLO), dat publieke en private aanbieders in staat stelt om hun gegevens uit te wisselen. Wat mogelijk is voor personen, moet toekomstgericht ook kunnen voor het transport van goederen, vindt de Logistics Resillience Task Force.  

  Liesbeth Geysels, algemeen directeur van VIL en voorzitter van de taskforce stelt: “De logistieke keten is complex, met veel verschillende actoren die gebruik maken van diverse technologieën. Een gedragen en open datastandaard in onze sector kan de digitalisering een serieuze duw in de rug geven.”

  Jan Adriaenssens, directeur van City of Things bij imec en voorzitter van de Werkgroep Digitaal vult aan: “We hebben in het verleden bij imec al vaker samengewerkt met Informatie Vlaanderen om te komen tot open standaarden. Ik geloof dat deze manier van werken in de logistieke sector zeker tot resultaten kan leiden.”

  Standaard voor Europa? 

  Informatie Vlaanderen is niet aan haar proefstuk toe als het over de creatie van open standaarden gaat. Het programma OSLO (Open Standaarden voor Linkende Organisaties) kan al een aantal referenties voorleggen. “Vlaanderen heeft al 39 standaarden gepubliceerd rond bijvoorbeeld wetgeving, weginfrastructuur of logies en blijft niet beperkt tot Vlaamse standaarden,” vertelt Barbara Van Den Haute, administrateur-generaal van Informatie Vlaanderen. “De standaarden zijn open. Iedereen kan ze overnemen en we werken ook interbestuurlijk samen. Sommige van onze standaarden worden vandaag zelfs Europees gebruikt.”

  Meer informatie? 

  Imec

  Vlaams innovatiecentrum voor de logistiek (VIL) 

  OSLO

  Combimobiliteit in de Vlaamse steden