chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Maritieme datalagen nu gegroepeerd in Geopunt

  donderdag, 17 juni 2021

  Het is voortaan mogelijk om 29 maritieme datasets van het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust te visualiseren op de Geopunt-kaart.

  Over Geopunt

  Sinds november 2013 is geopunt.be het uniek geoportaal van de Vlaamse overheid. Geopunt bundelt alle beschikbare (geografische) informatie binnen de Vlaamse overheid en stelt deze beschikbaar aan een zeer diverse doelgroep (overheid, ondernemingen, ...). Het laagdrempelig gebruik van geografische informatie staat hierbij centraal.

  Uitbreiding met maritieme datalagen

  Geopunt heeft zijn dienstverlening nu uitgebreid met 29 maritieme datasets. Het gaat voornamelijk om informatie zoals weergegeven op de officiële Belgische zeekaarten: grenzen in de Noordzee, namen van zandbanken, locatie van windmolenparken, wrakken of pijpleidingen, verschillende types boeien,…  Dit vergroot aanzienlijk het aanbod van Geopunt - dat uit ruim 600 kaartlagen bestaat - en het zorgt voor een betere ontsluiting van de data van de bronbeheerder: het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust

  Het Team Vlaamse Hydrografie van  dit agentschap produceert de zeekaarten volgens internationale normen. Zij zullen de maritieme datasets een paar keer per jaar bijwerken op Geopunt. Let wel: daardoor zijn de kaarten op Geopunt niet geschikt voor navigatie. Zeevarenden moeten nog steeds berichten aan zeevarenden opvolgen of elektronische kaarten via erkende distributeurs verkrijgen.

  Interoperabiliteit

  Een en ander kadert in het streven van Digitaal Vlaanderen naar interoperabiliteit, onder andere door steeds meer data te ontsluiten en authentieke bronnen met elkaar te verbinden. Marc Roesbeke van Team Vlaamse Hydrografie vatte het samen met een Japans citaat: "Ieder voor zich is een druppel, samen zijn we een oceaan".

  Waar te bekijken?

  Deze datasets werden toegevoegd aan Geopunt-kaart onder het thema “Maritiem” in de themaboom.

  Website Vlaamse Hydrografie: https://www.afdelingkust.be/nl/vlaamse-hydrografie

  Geopunt: www.geopunt.be