chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Medewerkers Informatie Vlaanderen inspireren op virtuele INSPIRE-conferentie

  dinsdag, 16 juni 2020

  In mei was er een INSPIRE-conferentie gepland in Kroatië, maar vanwege COVID-19 werd die uitgesteld naar 2021. Als alternatief vond in juni een virtuele conferentie plaats. Verschillende collega’s van ons agentschap gaven druk bijgewoonde infosessies op dit evenement.

  De virtuele INSPIRE-conferentie liep van 3 tot en met 12 juni. De conferentie focuste op duurzame digitalisering.

  Kabel- en Leidinginformatieportaal (KLIP)

  Liesbeth Rombouts sprak op 3 juni over het Kabel- en Leidinginformatieportaal KLIP in een sessie die een aantal voorbeelden gaf van succesvolle en innovatieve realisaties die voortkwamen uit Publiek-Private Samenwerking (PPS) . Er namen 144 personen deel aan de sessie.

  “Publiek-Private Samenwerking of PPS is een samenwerkingsverband waarbij de overheid samenwerkt met een of meerdere privébedrijven om een project te realiseren” aldus Liesbeth Rombouts. “KLIP is hier een mooi en succesvol voorbeeld van. De toepassing wil schade aan kabels en leidingen bij grondwerken voorkomen door informatie over de ondergrond digitaal uit te wisselen. Hoewel KLIP een project is van de overheid, zijn ongeveer 50% van de aangesloten leidingbeheerders die de informatie aanleveren privéondernemingen.”

  Digital twins

  Op 4 juni sprak Raf Buyle samen met Philippe Michiels van imec over Digital Twins en Open Standaarden in de infosessie ‘Twinning the Earth’. Ongeveer 200 personen woonden de sessie bij.

  “Het innovatieproject ‘DUET’ waarin Informatie Vlaanderen een voortrekkersrol opneemt, werkt rond Digital Twins” vertelt Raf. “DUET maakt gebruik maakt van de geavanceerde mogelijkheden van cloud en supercomputers. Die laten toe om op basis van historische en actuele data simulaties te doen op niveau van een stad of regio. Zo kan er op basis van sensordata een simulatie gemaakt worden van de impact van mobiliteit op de luchtkwaliteit in Vlaanderen.”

  “We hebben daarom ook het belang dan gestandaardiseerde (sensor)data toegelicht. Door digitale informatie via het OSLO-programma te organiseren, verwerken computers ze zonder menselijke tussenkomst.”

  Metadata

  Geraldine Nolf sprak op 12 juni over loveable (meta)data in de infosessie ‘Innovations in data discovery’.

  Er namen 182 personen deel aan de sessie.

  “Tijdens de sessie zoomde ik in op de digitale oplossing die Vlaanderen in gebruik nam om de kloof te dichten tussen de geografische gegevens en de open data” legt Geraldine uit. “Het is ook de bedoeling om de weg vrij te maken voor het opnemen van gegevens uit andere gegevensdomeinen, zoals de MAGDA-services , die data bevat over personen en ondernemingen, en API’s. Verder ging ik dieper in op de idee van de ‘marktplaats’ , zoals dit concept voorlopig wordt genoemd. Het gaat om een zeer gebruiksvriendelijk portaal die alle soorten overheidsinformatie samenbrengt en van gewoon te vinden (‘findable data’) echt ‘lov(e)able data’ maakt.” 

  Volledige programma

  Een link naar het volledige programma en alle presentaties vindt u hier