chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Mijn Burgerprofiel gaat de zomer in met 130 aangesloten lokale besturen

  dinsdag, 6 juli 2021

  De Vlaming heeft Mijn Burgerprofiel ontdekt en in het hart gesloten, zo blijkt uit recente cijfers. Net als de lokale overheden trouwens, want bijna de helft van de Vlaamse steden en gemeenten ontsluit vandaag Mijn Burgerprofiel via hun website.

  Zodra bekend werd dat de vaccinatiebrief terug te vinden is in Mijn Burgerprofiel, veerde de naambekendheid van het platform op. De term ‘mijn burgerprofiel’ is vandaag een snelle stijger onder de online zoekwoorden en ook op YouTube is Mijn Burgerprofiel populair. Het instructiefilmpje, bijvoorbeeld, werd meer dan 10.000 keer bekeken. Maar het is de URL mijnburgerprofiel.be die de kers op de taart zet. In mei alleen al werden meer dan 2 miljoen aanmeldingen op Mijn Burgerprofiel genoteerd.

  Lokale besturen schakelen snel

  Sinds het Agentschap Zorg en Gezondheid een intensieve campagne voerde rond de COVID-19 vaccinatiebrief, steeg de vraag om aan te sluiten op Mijn Burgerprofiel snel. Burgers gingen op zoek naar de oproepbrief en ontdekten zo de kracht van het platform. Om de burgers te informeren, stelde Digitaal Vlaanderen een hele reeks communicatietools ter beschikking van de lokale besturen: onder meer een filmpje dat uitlegt wat Mijn Burgerprofiel is, een filmpje over hoe je moet aanmelden en wat je er kan vinden, voorbeeldteksten voor nieuwsbrieven, sociale media, digitale banners, een folder en slides voor schermen in wachtzalen. De stad Gent gaat de folder verspreiden bij mensen die hun eID komen ophalen aan het loket. De folder werd nu ook aangeboden aan andere gemeenten. Bijna 50 lokale besturen gaven hun bestelling al door. Het materiaal dat kan worden gedownload neemt toe en volgt de actualiteit. Zo werd vorige week nog een slideshow ter beschikking gesteld rond de COVID-certificaten die ook via Mijn Burgerprofiel downloadbaar zijn. Het doel is dat vaccinatiecentra en overheidsinstellingen de slides kunnen afspelen in hun wachtzalen. Hoe beter de burger geïnformeerd is, hoe vlotter de lokale besturen hun digitale dienstverlening kunnen integreren in het dagelijkse leven. Updates over de aangesloten besturen vind je op deze pagina.

  Content vormt het fundament van Mijn Burgerprofiel

  Het moet gezegd, het succes van Mijn Burgerprofiel hangt af van de informatie die burgers er kunnen vinden. De impact van de campagne van het Agentschap Zorg en Gezondheid illustreert als geen ander hoezeer de burger verlangt naar een digitale overheid en dan vooral naar één poort die alle andere poorten naar de overheid opent. Content die Vlaamse entiteiten en lokale besturen aanbieden, vormen dus het fundament van Mijn Burgerprofiel. Gegevens die nu al ontsloten worden door Vlaamse overheidsdiensten zijn onder meer:

  • Toeslagen Groeipakket (bron: Opgroeien Regie & Agentschap Uitbetaling Groeipakket),
  • Terugkommoment rijbewijs B en Nascholing vakbekwaamheid rijbewijs C en D (bron: Departement Mobiliteit en Openbare Werken),
  • Installaties zonnepanelen met groenestroomcertificaten (bron: Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt),
  • Leerkredietsaldo (bron: Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen),…

  Meer informatie over aangesloten overheidsdiensten en gegevens die in Mijn Burgerprofiel worden ontsloten vind je op deze pagina.