chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Naar een proof of concept voor ‘Actueel inkomen via SOLID’

  dinsdag, 5 januari 2021

  In september konden alle medewerkers van de Vlaamse overheid via het intrapreneurshiptraject Sandbox Vlaanderen een idee indienen waarbij ze door middel van een innovatieve technologie hun dagelijkse werking of dienstverlening konden verbeteren. Op de Trefdag Digitaal Vlaanderen selecteerde de jury drie projecten die een proof of concept mogen uitwerken. Eén daarvan is ‘Actueel inkomen via SOLID’. Het concept kreeg een budget van 15.000 euro toegewezen voor het ontwikkelen van een experimenteel ontwerp. 

  Dorien Bauwens, Product owner Slimme diensten Kruispuntbank Vlaanderen: "Inkomen is een criterium voor allerlei diensten en tegemoetkomingen van de Vlaamse overheid. Nu is het zo dat het aanslagbiljet in de personenbelasting het inkomen weergeeft van twee jaar terug. Voor sommige diensten is het actuele inkomen vereist, en daarvoor volstaat het aanslagbiljet dus niet.  Bepaalde tegemoetkomingen, zoals de sociale toeslag en de schooltoeslag binnen het Groeipakket, zijn geautomatiseerd. Hiervoor wordt onder meer het aanslagbiljet gebruikt. Wanneer je als burger een substantiële daling hebt gekend van je loon, dan moet je zelf de nodige initiatieven nemen. Daarbij is het aan jou om het actuele inkomen aan te tonen via een administratieve procedure. Die is tijdsintensief voor zowel de burger als de overheid."

  Innovatieve technologie aanwenden

  "Het afgelopen jaar hebben we samen met het Agentschap Uitbetaling Groeipakket aan een analyse gewerkt om de actualiteit van de loongegevens in kaart te brengen", vervolgt Dorien. Daaruit bleek dat er geen pasklare oplossing bestaat om dit aan te pakken. Toen de oproep van Sandbox Vlaanderen kwam voor een bootcamp, hebben we niet getwijfeld dit project in te dienen. Dit met het idee om innovatieve technologie zoals Solid aan te wenden om de loonfiches op een geautomatiseerde manier vanuit een digitale kluis opvraagbaar te maken.

  In de bootcamp bestond het team uit Sarah Smits, Bram De Clerck en Dorien Bauwens van Informatie Vlaanderen, Bart Maes van FONS en Jurgen Poels van het Agentschap Uitbetaling Groeipakket. Dit is een project met toch een zekere complexiteit en reikwijdte. De begeleiding die we hebben gekregen tijdens de bootcamp om echt tot die kern te komen en de essentie bloot te leggen, was erg waardevol."

  Naar een proof of concept

  "We hebben ons idee verdedigd tijdens een elevator pitch en we vielen in de prijzen", vertelt Dorien Bauwens. We kregen een budget van 15.000 euro toegewezen om een proof of concept uit te werken. We zijn ons ervan bewust dat dit niet van vandaag op morgen zal lukken. Daarom dat we klein willen beginnen en vanuit een specifieke dienstverlening vertrekken. We willen de proof of concept aanwenden om de praktische en technische haalbaarheid van het SOLID-scenario onderzoeken. Hierbij willen we van alle soorten stakeholders al één partij betrekken. Zo kunnen we inhoudelijk breed gaan, maar praktisch gefocust blijven. Op 30 april is er een showcase waar het resultaat zal worden voorgesteld.

  Veel deelnemers aan infosessie

  "Maandag 7 december hebben wij een online infosessie georganiseerd. Er waren om en bij de 75 deelnemers, waaronder ook een aantal mensen van lokale besturen en enkele van de federale overheid. Allen, hoofdzakelijk werkzaam in dienstverlening of beleid, waren enthousiast over ons project. We doen ook een oproep naar wie in 2021 bij ons initiatief wil betrokken worden. Wie interesse heeft, mag zeker contact opnemen met mij", besluit Dorien Bauwens.

  Meer informatie?

  Meer informatie over het project Solid vind je op deze pagina.

  Meer informatie over Kruispuntbank Vlaanderen vind je op deze pagina.

  Meer informatie over Sandbox Vlaanderen vind je op deze pagina.