chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor de uitbouw van het GIPOD-platform

  donderdag, 21 maart 2019

  Op woensdag 20 maart 2019 ondertekenden het Vlaamse Gewest, de VVSG en 27 netbeheerders een samenwerkingsovereenkomst voor de verdere uitbouw van het GIPOD-platform. Het vernieuwde platform moet zorgen voor een vereenvoudigde en efficiëntere digitale dienstverlening.

  Het vernieuwde platform van het Generiek Informatieplatform Openbaar Domein (GIPOD) is gepland voor het najaar van 2020. Het is de bedoeling dat het vernieuwde platform processen optimaliseert en vereenvoudigt, ervoor zorgt dat informatie zoveel mogelijk wordt hergebruikt en de dienstverlening digitaliseert. Zo wil men komen tot een innovatieve datagedreven dienstverlening, met een efficiëntiewinst en een daling van de administratieve lasten tot gevolg.

  Het vernieuwde platform wil maximaal inzetten op het realiseren van het ‘Only Once’-principe door het linken van data en systemen. Dit heeft voor zowel de steden en gemeenten als de netbeheerders het voordeel dat de informatie slechts een keer moet worden geregistreerd en maximaal hergebruikt en ontsloten kan worden. Om dit mogelijk te maken blijft het GIPOD inzetten op performante koppelingen en linken naar andere systemen.

  Het GIPOD

  Het GIPOD wil zorgen voor minder hinder op de weg. Het biedt daarom een centraal platform om informatie over wegenwerken, evenementen en andere activiteiten op het openbaar domein op voorhand in te geven en te beheren. Op die manier is de hinder vooraf gekend, kunnen werken op elkaar worden afgestemd en kan voor omleidingen worden gezorgd. Bedoeling is de overlast op de openbare weg tot een minimum te beperken. Projecten rond slimme mobiliteit sluiten hierop aan. Een goede datakwaliteit is daarvoor absoluut noodzakelijk.

  Wie ondertekende de overeenkomst?

  • Het Vlaamse Gewest: Beleidsdomein Mobiliteit met Agentschap Wegen en Verkeer, Departement Mobiliteit en Openbare Werken, De Lijn, Maritieme Dienstverlening en Kust, De Vlaamse Waterweg, Agentschap Innoveren en Ondernemen, Informatie Vlaanderen en Eigen Vermogen Informatie Vlaanderen (EVIV).
  • De VVSG.
  • 27 netbeheerders: Fluvius, Proximus NV, Telenet,  De Watergroep, Farys, PIDPA, Aquafin, Elia Asset, Fluxys Belgium NV, Water-link, INTEGAN, Orange Belgium - MES, IWVA, AGSO Knokke-Heist Afdeling Waterbedrijf, Fetrapi voor haar leden, Eurofiber NV, Colt Technology Services NV, VOO, NV Verizon Belgium Luxembourg, BT Ltd. Belgian Branch, VolkerWessels Telecom Belgium (VWTB), Level 3 Communications SA, Interoute Belgium NV, KPN,  Syntigo - Scarlet Business, Coditel en Enexis BV.

  Meer informatie?

  Meer informatie over het GIPOD vindt u op deze pagina.