chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Ombudsman pleit voor meer digitale overheid

  donderdag, 5 maart 2020

  Samen aan de slag voor een betere dienstverlening, met de burger centraal

  Op 3 maart publiceerde ombudsman Bart Weekers zijn jaarverslag, met een bundeling van klachten en bemiddelingen tussen burgers, bedrijven en de overheid. Hij benadrukt het belang van meer digitalisering.

  Meer automatisch rechten toekennen

  40.000 extra schooltoeslagen zijn vorig jaar uitbetaald omdat de toekenning van Groeipakket nu automatisch gebeurt. Ouders moeten het niet meer aanvragen en kunnen het dus ook niet vergeten. De ombudsman doet een warme oproep om die lijn door te trekken en hij pleit voor meer automatische toekenning van rechten: “Het groeipakket is hét voorbeeld hoe burgers de voordelen van een digitale overheid aan den lijve kunnen ondervinden".

  De automatische rechtentoekenning zoals bij Groeipakket is mogelijk door gebruik te maken van het deelplatform MAGDA en de extra dienst Automatisch Advies.

  Alles in Mijn Burgerprofiel

  Verder onderschrijft de Ombudsman in zijn jaarverslag de visie van Mijn Burgerprofiel als dé plek voor al uw overheidszaken, en hij roept alle overheden op om aan te sluiten op dit profiel: "Er is geen enkel excuus, voor geen enkele dienstverlening onder Vlaams begrotingsgeld, om buiten Mijn Burgerprofiel te blijven”. Dit is geen nieuwe oproep, ook in 2018 hamerde hij al op het belang van Mijn Burgerprofiel.

  Intussen zijn al 6 Vlaamse entiteiten en 32 lokale besturen aangesloten op Mijn Burgerprofiel.

  Samen sterk

  De overheid laten evolueren naar “burger centraal”, dat is de uitdaging die we alleen samen met alle overheden in Vlaanderen kunnen realiseren. Informatie Vlaanderen beschikt over de oplossingen en de expertise. Wil jouw overheidsdienst zijn data delen via Mijn Burgerprofiel? Of ben je geïnspireerd door het succes van het Groeipakket? Contacteer ons!

  Samen naar een overheid “Powered by data”.


  Lees hier het volledige jaarverslag van de ombudsman